Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
17.06.2014  

Zveza Slovencev v Braziliji obeležila slovenski Dan državnosti in slavnostna podelitev priznanj

Zveza Slovencev v Braziliji je tudi letos obeležila slovenski Dan državnosti v mestu Săo Paulo.

Slavnostnega kosila se je udeležila tudi veleposlanica Milena Šmit, ki je v nagovoru najprej predsedniku Zveze Martinu Črnuglju čestitala ob njegovem visokem življenjskem jubileju ter se mu zahvalila za vsa prizadevanja pri ohranjanju in razvoju slovenskega društva ter zaželela tudi nadaljnje aktivno vključevanje mlade generacije v njihovo povezovanje.

V osrednjem delu prireditve je veleposlanica Šmit slavnostno izročila posthumni priznanji ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca za dolgoletno neprecenljivo združevalno vlogo pokojnih Janeza Hlebanja in Friderika Hlebanja njunima soprogama. Veleposlanica je ob tem izpostavila spomin na oba brata Hlebanja kot središče povezovanja Slovencev skozi več desetletij v Săo Paulu.

Posebna gostja proslave je bila priznana slovenska znanstvenica dr. Tamara Lah Turenšek iz Nacionalnega inštituta za biologijo, širši slovenski skupnosti pa se je predstavila še nova vodja Gospodarskega oddelka v Sao Paulu Kristina Radej.

Foto: Simone Hlebanja

Foto: Simone Hlebanja

Praznovanje Dneva državnosti v Riu de Janeiru

Dne 7. junija letos so prvič proslavili Dan državnosti tudi slovenski zdomci in njihovi potomci v Riu de Janeiru. Pod mentorstvom profesorice Anje Mrak, je skupina prostovoljcev, ki se uči slovenskega jezika, v ustnih in pisnih prispevkih predstavila svoj odnos do domovine Slovenije. Obenem so pripravili kratek glasbeno-pevski spored s plesnimi vložki.

Praznovanja sta se udeležila tudi veleposlanica Milena Šmit in predsednik Zveze Slovencev v Braziliji, Martin Črnugelj, ki sta tudi nagovorila zbrane udeležence in jih vzpodbudila k nadaljnjim aktivnostim.