Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
26.04.2014  

Evropska unija in Brazilija proti vsem oblikam diskriminacije: Evropski nogometni pokal za otroke

Projekt Evropske unije z naslovom "Prihodnost v igri", se je letos odvil v pričakovanju svetovnega nogometnega prvenstva: predstavljalo ga je tekmovanje v otroškem nogometu. Otroci, stari od 11 do 12 let, iz 32 javnih šol iz okolice glavnega mesta so dne 26. aprila tekmovali na Evropskem Pokalu za otroke v Brasilii. Mladi brazilski tekmovalci so bili udeleženi razporejeni v posamezne skupine, ki so predstavljale vseh 28 držav Evropske unije in Brazilijo.

Otroški turnir je bil dobro obiskan tudi s strani predstavnikov veleposlaništev in članic držav Evropske unije. Udeležila se ga je tudi veleposlanica RS, Milena Šmit. Slovenijo je zastopala skupina deklic iz osnovne šole CEF 13 in 26 in se uvrstila v četrtfinale. V ženski konkurenci je zmagala ekipa CED 3 in 2, ki je predstavljala Romunijo, v moški konkurenci je zmagala ekipa učencev iz šol CEF II RF in EMF JK, ki je predstavljala Ciper.

Kot je na koncu tekmovanja v svojem govoru poudarila Ana Paula Zacarias, veleposlanica Evropske unije v Braziliji, so bili največji "zmagovalci tega nogometnega turnirja človekove pravice, vsi mladi tekmovalci, prostovoljci, učitelji, ravnatelji in organizacije, ki so sodelovali v tem dogodku".

Dogodek je bil deležen ustrezne pozornosti v tukajšnjih medijih in je na voljo na kanalu Globo in Record na spletnih straneh:

TV Globo: http://g1.globo.com/videos/distrito-federal/t/dftv-1a-edicao/v/estudantes-de-escolas-publicas-participam-de-competicao-promovida-pela-uniao-europeia/3306797/

TV Record: http://videos.r7.com/criancas-de-escolas-publicas-do-df-e-entorno-participam-da-eurocopa-mirim/idmedia/535bf2870cf271f2e43b91c1.html

Nekaj ​​fotografij z dogodka bodo kmalu na voljo na naslednji povezavi: http://www.flickr.com/photos/eu_in_brazil/