Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
25.07.2018  

Obisk Narodne knjižnice Brasilie in pogovori o razstavi Nesnovna kulturna dediščina Slovenije

Brasilia, 25. julij 2018 – Včeraj sta veleposlanik Alain Brian Bergant in strokovna sodelavka za kulturo Tanja Maslać obiskala Narodno knjižnico Brasilie, kjer sta se z direktorjem knjižnice Carlosom Albertom Xavierjem in njegovo asistentko slovenskih korenin, Sandro Furlan Ribeiro, pogovarjala o možnostih postavitve razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije in evropskega leta kulturne dediščine. Direktor Xavier je na našo prošnjo posredoval tudi kontakte na Oddelku za kulturno dediščino (IPHAN) na brazilskem ministrstvu za kulturo in na predstavništvu UNESCA v Brasilii, ki bi ju veleposlaništvo povabilo k sodelovanju kot partnerja razstave.

Knjižnični arhiv, ki obsega nad 50.000 knjig, je od včeraj bogat še vsaj za tri knjige, ki jih je veleposlanik izročil direktorju in sicer: zgodovino Slovenije v portugalščini, roman Draga Jančarja Posmehljivo poželenje (Desejo debochado) in zbirko pesmi slovenskih pesnikov prevedeno v portugalščino.

Narodna knjižnica Brasilie je še ena izmed mojstrovin brazilskega arhitekta Oscarja Niemayerja, ki se nahaja v samem srcu prestolnice, od koder se razprostira mogočen pogled na Brasilio, ki je s svojimi urbanističnimi podvigi, kot so Narodni muzej, katedrala, avenija ministrstev, nacionalni kongres, predsedniška palača, sodna palača, ministrstvo za zunanje zadeve že od leta 1987 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

 

Knjižnica je za javnosti odprta vse dni v tednu, članstvo v njej pa je brezplačno. Dnevno v knjižnico zahaja od 300 do 400 študentov, kjer se lahko v sodobno opremljenih čitalnicah in z brezplačnim internetom spopadajo s študijskim gradivom in pripravljajo na izpite ter seminarje. Knjižnico obišče tudi veliko turistov, tako tujih kot brazilskih, saj ta ponuja čudovit razgled na prestolnico. Knjižnica ima štiri nadstropja, dolge prostorne hodnike, avditorij, ki sprejme okoli 100 ljudi, v najvišjem nadstropju so prostori namenjeni umetniškim razstavam.