Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
06.08.2018  

Nagradni izlet za osnovnošolce iz Planaltine, ki so sodelovali na natečaju risb ob Svetovnem dnevu čebel

Brasilia, 6. avgust 2018 - Veleposlaništvo je minuli petek učence OŠ Centro Educacional 03 iz Planaltine, ki so sodelovali na nagradnem natečaju risb v okviru obeležitve Svetovnega dneva čebel, nagradilo z izletom v Brasilio, kosilom na veleposlaništvu ter z obiskom zabaviščnega parka Nicolândia. Risbe osnovnošolcev so bile razstavljene v prostorih predstavništva OZN v Brasilii v okviru sprejema ob prvem Svetovnem dnevu čebel, ki je potekal 23. maja. Veleposlaništvo se je odločilo nagraditi vseh 21 sodelujočih učencev na natečaju. Projekt nagradnega izleta za osnovnošolce iz Planaltine je potekal v sodelovanju z vlado zveznega okrožja Brasilie.

 

Vodeni ogled mesta Brasilie je vključeval ogled muzeja in spomenika Juscelinu Kubitscheku, ki je bil zgrajen v čast nekdanjemu predsedniku za zasluge za izgradnjo nove brazilske prestolnice. Učenci so bili seznanjeni z zgodovino nastanka Brasilie, o življenju in politični karieri nekdanjega predsednika in si ogledali fotografije iz njegovega življenja. Ogledali so si tudi Eixo Monumental – glavno avenijo v Brasilii, kjer se nahajajo vsa ministrstva, katedralo in Narodni muzej republike – slednja sta delo najbolj priznanega brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja, ki je bil odgovoren za modernistično zasnovo nove prestolnice.

 

Sledil je obisk veleposlaništva, kjer je učence pozdravil veleposlanik Alain Brian Bergant, prvi svetovalec Igor Šef jih je seznanil z nalogami in delovanjem veleposlaništva, ekonomska svetovalka Suzana Pendić pa jim je predstavila Slovenijo. Na veleposlaništvu so si lahko ponovno ogledali razstavo svojih risb in poleg tega tudi razstavo slovenskih konjev Lipicancev fotografinje Alenke Slavinec.

 

Učence so ves čas nagradnega izleta spremljali ravnatelj šole Ronaldo Victor, namestnik ravnatelja José Alberto Branc, profesorice Janaína da Conceição, Luciana Mederos in Carla Silva ter koordinatorka za osnovnošolsko  izobraževanje iz Planaltine, Vera Lucia.