Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
12.06.2015  

Podpis sporazuma med Nacionalnim inštitutom za biologijo iz Ljubljane in Inštitutom za kemijo iz Sao Paula

Direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo univerze v Ljubljani prof. dr. Tamara Lah-Turnšek in direktor Inštituta za kemijo prof. dr. Luiz Henrique Catalani in predstojnik biokemičnega oddelka Inštituta za kemijo prof. dr. Alexander Henning Ulrich so 8. junija 2015 podpisali akademski sporazum med institucijama.

V častni funkciji in kot priča je sporazum podpisala tudi Veleposlanica Republike Slovenije v Braziliji ga. Milena Šmit. Na slovesnosti ob podpisu, ki je potekala v rezidenci častnega konzula Republike Slovenije v Sao Paulu g. Octavia Tavaresa de Oliva Filha in njegove soproge ge. Rosane Hlebanja, so bili prisotni še predsednik Zveze Slovencev v Braziliji g. Martin Črnugelj, ga. Margarida Hlebanja, g. Mirko Hlebanja, prof. dr. Vladeir R. Vidrih, vodja gospodarskega oddelka veleposlaništva iz Sao Paula pooblaščena ministrica ga. Kristina Radej, g. Rainer Michel in nekateri drugi vidni predstavniki slovenske skupnosti v Braziliji. 

Sporazum je bil sklenjen z namenom krepitve akademskega in znanstvenega sodelovanja za razvoj skupnih raziskovalnih projektov na področju biokemije in molekularne biologije. Sporazum vsebuje tudi določbe o pospeševanju izmenjave profesorjev, asistentov, raziskovalcev, dodiplomskih in podiplomskih študentov, podoktorskih študentov in članov tehnično-administrativnega osebja.