Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
03.11.2015  

Novoimenovani veleposlanik Bergant predal kopije poverilnih pisem generalnemu sekretarju za zunanje zadeve Françi Daneseju

Brasilia, 3. november 2015 - Novoimenovani veleposlanik v Federativni republiki Braziliji Alain Brian Bergant je danes v zunanjem ministrstvu predal kopije poverilnih pisem generalnemu sekretarju za zunanje zadeve Sérgiju Françi Daneseju.

V pogovoru sta sogovornika pregledala stanje bilateralnih odnosov med državama in ocenila, da so ti odlični in prijateljski, brez odprtih vprašanj. Strinjala sta se, da obstajajo številne priložnosti za njihovo nadgraditev na vseh področjih. Zavzela sta se za okrepitev političnega dialoga na najvišji ravni, za izvajanje rednih političnih konzultacij, za okrepitev parlamentarne dimenzije ter izrazila interes za nadaljevanje sodelovanja med državama v multilateralnih okvirih.

Veleposlanik Bergant je izrazil zadovoljstvo nad porastom gospodarskega sodelovanja v zadnjih dveh letih in napovedano mešano komisijo za gospodarsko sodelovanje, ki bo potekala prihodnje leto v Ljubljani, ocenil kot odlično priložnost za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo. V pogovorih sta se sogovornika dotaknila aktualnega vprašanja migracij in odnosov EU-Mercosul. Veleposlanik Bergant se je zahvalil tudi za podporo Brazilije pri nedavni izvolitvi Slovenije za članico Sveta ZN za človekove pravice v obdobju 2016-2018 ter izpostavil, da bo Slovenija posebno pozornost namenila tradicionalnim prioritetam na področju človekovih pravic. 

Veleposlanik Bergant bo predvidoma jutri predal originale poverilnih pisem brazilski predsednici Dilmi Vani Rousseff.