Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
10.03.2016  

17. Mednarodni kmetijski sejem Expodireito Cotrijal

Brasilia, 10. marec 2016 – Veleposlanik Alain Brian Bergant se je udeležil otvoritve 17. Mednarodnega kmetijskega sejma Expodireto Cotrijal, ki poteka od 7. do 11. marca v Não-Me-Toque v zvezni državi Rio Grande do Sul. Gre za drugi največji sejem kmetijstva in kmetijske mehanizacije v Latinski Ameriki, ki se ga udeležuje preko 70 držav.

Lokalnim proizvajalcem medu je veleposlanik v okviru prizadevanj za zaščito čebel in čebelarstva predstavil slovensko pobudo, da 20. maj postane svetovni dan čebel, in jih informiral o tradicionalnem slovenskem zajtrku. Udeležil se je številnih predavanj in imel vrsto srečanj z razstavljavci, ki jim je orisal vsebine in jih povabil na 54. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem, ki bo potekal od 20. do 25. avgusta v Gornji Radgoni.  

V Porto Alegru, prestolnici zvezne države Rio Grande do Sul, je imel pogovore na Trgovinski zbornici Fecomércio in se srečal z guvernerjem Joséjem Ivom Sartorijem.

Na sliki: Guverner José Ivo Sartori

Kmetijstvo in živinoreja v Rio Grande do Sul ustvarita 40 odstotkov BDP, v tej zvezni državi proizvedejo 65 odstotkov brazilske kmetijske mehanizacije, glavni kmetijski pridelki pa so soja, riž in koruza. Lani je kmetijski sektor v Braziliji beležil rast za 1,8 odstotka in tako predstavlja enega najbolj uspešnih sektorjev, ki predstavlja motor brazilske ekonomije.