Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
16.11.2018  

Srečanje s slovensko skupnostjo v Săo Paulu ob prazniku sv. Martina

Brasilia, 16. november 2018 - Minulo nedeljo sta se ob dnevu sv. Martina (Martinovanje) veleposlanik Alain Brian Bergant in prvi svetovalec Blaž Slamič udeležila rednega srečanja slovenske skupnosti v Săo Paulu, ki se ga je udeležilo okoli petdeset Slovencev, slovenskih potomcev in naših brazilskih prijateljev.

 

Pozdravni nagovor sta imela predsednik Zveze Slovencev Brazilije Martin Črnugelj in veleposlanik Alain Brian Bergant. Predsednik Črnugelj se je zahvalil prisotnim za podporo in aktivnosti v Zvezi, ki je v letošnjem letu izadala portugalski prevod diplomskega dela nekdanje slovenske diplomatke na veleposlaništvu v Brasilii Andreje Šimenc z naslovom "Izseljevanje Slovencev v Brazilijo in njihova integracija na primeru slovenske skupnosti v zvezni državi Săo Paulo" in obenem najavil revizijo brazilsko-slovenskega slovarja, ki je bil v preteklosti že izdan.

  

Veleposlanik Bergant je povzel letošnje aktivnosti veleposlaništva in napovedal nove za prihodnje leto, pri čemer se je zavzel za organizacijo skupnih kulturnih  dogodkov v Săo Paulu. Pozdravil je vse aktivnosti slovenske skupnosti za vzdrževanje stikov z matično domovino in ohranjanje ter spodbujanje slovenske kulture v Braziliji. V znak zahvale za dolgoletno promocijo slovenske kulture in kulinarike ter aktivnemu delovanju znotraj Zveze Slovencev Brazilije je izročil zahvalo veleposlaništva Valdeirju in Klausu Vidrihu, slovenskima kuharskima mojstroma in priznanima kulinaričnima strokovnjakoma, ki sta ob priložnosti pripravila tradicionalno martinovo pojedino, kjer ni manjkalo domačih štrukljev in mlincev, dušenega rdečega zelja in pečene nadevane račke.