Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
23.11.2018  

Slovenski zajtrk na OŠ Centro de Ensino v Planaltini

Brasilia, 23. november 2018 - Danes smo na osnovni šoli Centro de Ensino 3 iz predmestne četrti Planaltina 150 učencem in njihovim profesorjem pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Zaradi brazilskega državnega praznika minuli četrtek, smo zajtrk pripravili z enotedenskim zamikom.

 

K sodelovanju smo povabili Laura Jurgeaitisa, čebelarja in predstavnika Zbornice medu in čebeljih izdelkov na ministrstvu za kmetijstvo, živinorejo in oskrbo, ki je prinesel lokalno proizveden med, veleposlaništvo pa je poskrbelo za ostale sestavine: kruh, maslo, jabolka in lipov čaj. Medtem ko so v šolski kuhinji potekale priprave na zajtrk, so se učenci razdeljeni v dve skupini udeležili predstavitvenega dela.

 

Prvi skupini učencem je ekonomska svetovalka Suzana Pendić predvajala tri posnetke o Sloveniji kot zdravi, aktivni in zeleni destinaciji, in enega o čebelarstvu in pridelovanju medu v Sloveniji, ki ga je ob razglasitvi svetovnega dneva čebel pripravila Vlada Republike Slovenije. Nato je učencem predstavila kratko zgodovino čebelarstva kot ene izmed najstarejših dejavnosti v Sloveniji in nekaj splošnih informacij o pridelavi medu v Sloveniji. Istočasno je v drugi skupini strokovna sodelavka za kulturo in medije Tanja Maslać predstavila splošne podatke o Sloveniji in učence naučila nekaj osnovnih slovenskih besed. Sodelavec veleposlaništva Guilherme Soares je predstavil pobudo in namen slovenskega zajtrka in poudaril vlogo lokalno pridelane hrane. Lauro Jurgeaitis je povedal nekaj besed o pomenu čebel za človeštvo in pri tem ni pozabil omeniti slovenske iniciative, da je OZN ob podpori drugih držav 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Predstavil jim je tudi čebelarstvo in pridelavo medu v Braziliji.

 

Tožilka s področja varovanja okolja pri vladi zveznega okrožja Brasilie, Marta Eliana de Oliveira je izpostavila problematiko pretirane uporabe pesticidnih sredstev v kmetijstvu in onesnaževanja okolja, ki vsak dan bolj ogroža obstoj čebel.