Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
29.11.2018  

Predavanje prof.dr. Maje Makovec Brenčič na Mednarodni konferenci o prosto dostopnih izobraževalnih virih v državah članicah Mercosula v Brasilii

Brasilia, 29. november 2018 –  Profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Maja Makovec Brenčič se je na povabilo Predstavništva UNESCO v Braziliji, Ministrstva za izobraževanje Federativne republike Brazilije in Unesco OER katedre Univerze v Brasilii udeležila Konference o prosto dostopnih izobraževalnih virih Skupnega južnega trga (MERCOSUL). Konferenca poteka  od 28. do 30. novembra 2018 na sedežu Odbora za razvoj visokošolskega osebja (CAPES) v Brasilii.

  

 Z Univerzo v Brasilii in UNESCO Brazilija poteka vrsta strokovnih sodelovanj na tem področju (strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, UNESCO, itd.). Prof.dr. Maja Makovec Brenčič je imela predavanje drugi dan konference, kjer je predstavila bogate slovenske izkušnje in dobre praske na področju prosto dostopnih izobraževalnih virih. Svečane otvoritve konference in predavanja nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport, sta se z veleposlaništva udeležila veleposlanik Alain Brian Bergant in ekonomska svetovalka Suzana Pendić.

 

Po besedah prof.dr. Maje Makovec Brenčič je Slovenija z II. Svetovnim kongresom UNESCO o prosto dostopnih izobraževalnih virih (OER) v Ljubljani septembra leta 2017 postavila slovensko znanje in izkušnje na področju razvoja in uporabe odprtih učnih virov na zemljevid sveta. Predstavitev državam MERCOSUL v Brasilii odraža slovensko iniciativo "Ljubljanski akcijski načrt", kako spodbuditi koalicijo vseh zainteresiranih na tem področju in spodbuditi podporo sprejetju UNESCO OER priporočil, predvidoma novembra 2019. S predstavitvijo primerov dobrih praks in sistemskim pristopom do OER Slovenija odpira in spodbuja razumevanje dostopa do izobraževanja in znanja vsem, tudi v skladu z UNESCO strategijo 2030 na področju izobraževanja.

Prosto dostopni izobraževalni viri ali OER so učna gradiva z odprtimi licencami, ki omogočajo brezplačno delitev med učitelji in učenci po vsem svetu in so zato potrebni za spodbujanje inovativnih učnih okolij, v katerih lahko uporabniki vsebino prilagodijo svojim potrebam. So izredno dragocena orodja za omogočanje izobraževanja za vse in ključni za dosego UNESCO ciljev trajnostnega razvoja.

Sledili sta predavanji projektnega referenta informacijskih in komunikacijskih tehnologij v izobraževanju na sedežu UNESCO v Parizu Valtencira Mendesa na temo prosto dostopnih izobraževalnih viroh in vloge UNESCO in svetovalca UNESCO na  berlinskem Raziskovalnem inštitutu za ekonomijo izobraževanja in socialnih zadev (FiBS) Dominica Orra na temo OER in javnih politik. Raziskovalka in svetovalka Leila Iannone in koordinator za komunikacije in informacije na Predstavništvu UNESCO v Braziliji pa sta predstavila publikacijo z naslovom Upravljanje javnega izobraževanja z uporabo digitalne tehnologije: značilnosti in trendi.

Prof. dr. Maja Makovec Brenčič je včeraj obiskala tudi naše veleposlaništvo.