Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
19.07.2019  

Sodelovanje veleposlanika v dokumentarnem filmu ob 60. obletnici Brasilie

Brasilia, 19. julij 2019 – Veleposlanik Alain Brian Bergant je danes imel ekskluzivni intervju za Glas Brasilie, ki v sodelovanju z Vlado Federativne republike Brazilije, Vlado zveznega okrožja Brasilie, Inštitutom Brazil Just in Brazilskim letopisom za gospodarstvo, turizem in okolje, pripravlja dokumentarni film ob 60. obletnici brazilskega glavnega mesta.

Poleg osebnih vtisov o življenju, delu in lepotah Brasilie, je pogovor tekel tudi o poklicni poti veleposlanika, političnem, gospodarskem in kulturnem sodelovanju med državama, kulinariki in vinih ter turističnih lepotah Slovenije. Veleposlanik je v okviru gospodarskih kazalcev in povečanega obsega blagovne menjave med državama posebej omenil uspešno delovanje Slovensko-brazilske gospodarske zbornice SLOBRAZ v Săo Paulu in Gorenja Brazilija.

Brasilia je bila povsem na novo zgrajena med letoma 1956 in 1960 pod vodstvom urbanista Lúcie Costa, krajinskega arhitekta Roberta Brule Marxa, arhitekta Oscarja Niemeyerja in inženirja Joaquima Cardosa tako, da ob pogledu iz zraka spominja na letalo ali ptiča. Uradno je bilo razglašeno za prestolnico 21. aprila 1960 in bo prihodnje leto slavnostno obeležila svojo šestdeseto obletnico. Pred tem je bilo glavno mesto Brazilije Rio de Janeiro, prej pa še Salvador. Brasilia je edino mesto zgrajeno v 20. stoletju, ki je bilo uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine.