Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
09.12.2015  

Preventivni ukrepi v primeru vročice denga in virusa zika

Brasilia, 9. december 2015 – Veleposlaništvo želi informirati, da je vročica denga  pogosta v Braziliji, še posebno v času deževnega obdobja (november-april). Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Ministrstvo za zdravje Federativne republike Brazilije je novembra 2015 uradno potrdilo neposredno povezavo med virusom zika in povečanim številom rojstev otrok s pomanjšanim obsegom glave (mikrocefalija).

Virus zika se prenaša s pikom komarja mrzličarja Aedes Aegypti, ki lahko prenaša tudi bolj znano vročico denga. Simptomi okužbe z virusom zika so podobni kot pri dengi, najpogostejši pa so povišana telesna temperatura, glavobol in rdeči srbeči izpuščaji po telesu, ki trajajo od treh do sedmih dni.

Cepiva proti virusu zika ni, zato se poudarja pomen preventivnih ukrepov: večkrat dnevna uporaba repelentov, uporaba oblačil z dolgimi rokavi, dolge hlače, uporaba zaščitnih mrež proti komarjem na oknih v bivalnih in spalnih prostorih. Pacienti naj ne posegajo po zdravilih na lastno pest in se pri pojavu simptomov nemudoma obrnejo na zdravnika. Ti najpogosteje predpisujejo analgetike in zdravila za zniževanje telesne temperature, počitek in uživanje veliko tekočine.

Podrobno informacijo o vročici denga in virusu zika tukajšnje ministrstvo za zdravje objavlja na svojih spletnih straneh: http://portalsaude.saude.gov.br