Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
24.05.2019  

Teden slovenske kulture v Recifeju

V organizaciji VBI in pomoči ter podpori Konzulata RS v Recifeju in Sekretariata za kulturo zvezne države Pernambuco je minuli torek zvečer v prestižnem Muzeju brazilske zvezne države Pernambuco potekala slovesna otvoritev Tedna slovenske kulture v Recifeju. V muzeju so do 9. junija 2019 na ogled tri razstave; o največjem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku z naslovom Plečnikova Ljubljana, o nesnovni kulturni dediščini Slovenije in razstava ilustracij iz brazilsko slovenske mladinske knjige Vlado.

Več kot dvesto prisotnih obiskovalcev, med katerimi so bili povabljeni visoki predstavniki oblasti zvezne države Pernambuco in mesta Recife, predstavniki gospodarstva in kulture, konzularnega zbora, novinarji, strokovna in splošna javnost ter predstavniki slovenske skupnosti v tej severovzhodni brazilski zvezni državi, je v imenu veleposlaništva pozdravil veleposlanik Alain Brian Bergant. Pozdravni nagovor so imeli tudi sekretar za kulturo zvezne države Pernambuco Gilberto Freire Neto, direktorica muzeja Betânia Correa de Araújo, častni konzul Rainer Michael Herbert de Souza in vodja izpostave ministrstva za zunanje zadeve v Recifeju, nekdanja brazilska veleposlanica v Ljubljani Katia Godinho Gilaberte. 

Razstava o življenju in delu Jožeta Plečnika je bila brazilskemu občinstvu že predstavljena v Brasilii, Sao Paulu in mestu Belo Horizonte. O delu in življenju največjega slovenskega arhitekta je naslednji dan v avditoriju muzeja predavala slovensko brazilska arhitektka Darja Kos Braga, ki živi in deluje v Brasilii. Predavanja se je udeležilo okoli devetdeset ljudi.

Razstava o nesnovni kulturni dediščini Slovenije, ki obsega štiriindvajset panelov in   jih je v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 pripravil Slovenski etnografski muzej,  prikazuje bogato nematerialno kulturno dediščino Slovenije v luči UNESCO Konvencije. Razstava je lani novembra gostovala v Narodni knjižnici v Brasilii.

Na svečanem sprejemu v državnem muzeju je veleposlanik Bergant častnemu konzulu Rainerju Michaelu Herbertu de Souzi izročil zahvalo veleposlaništva za krepitev dvostranskega sodelovanja, zlasti na gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju. Veleposlanik Bergant je prav tako izročil zahvalo veleposlaništva nekdanji brazilski veleposlanici v Sloveniji Katii Godinho Gilaberte, za njen doprinos k povezovanju med narodoma in h kulturnem sodelovanju med državama.

Veleposlaništvo je gostom postreglo s slovensko potico in odličnim vinom vinske kleti Kabaj.

Pred otvoritvijo tedna slovenske kulture je v avditoriju muzeja potekala predstavitev in okrogla miza ob izdaji dvojezične mladinske knjige z naslovom Vlado. Gre za mladinsko zgodbo o zmajčku Vladu, ki se dogaja v Ljubljani. Avtorica je brazilska pisateljica iz Rio de Janeira Maria Beatriz Farias de Souza, ki ustvarja pod psevdonimom Kuri. Ilustracije v knjigi so delo mladega ilustratorja Pabla Borgesa iz zvezne države Pernambuco, v slovenščino pa je zgodbo prevedla priznana slovenska pisateljica in prevajalka Barbara Juršič. Na predstavitvi knjige je sodelovala tudi pobudnica knjige, nekdanja brazilska veleposlanica v Ljubljani Katia Godinho Gilaberte, ki je uvodni del knjige prebrala v portugalskem jeziku, veleposlanik Alain Brian Bergant pa v slovenskem jeziku. Posebno presenečenje dogodka je bila znana igralka Nanda Mélo, ki je brala in zaigrala odlomke iz knjige in tako razveselila prisotnih petdeset dijakov Gimnazije Guiomar Krauze de Vitória de Santo Antão. 

V okviru tedna slovenske kulture v Recifeju smo v sredo zvečer odprli tudi dneve slovenskega filma. Poleg otvoritvenega filma Razredni sovražni, ki si ga je ogledalo okoli osemdeset ljubiteljev filma, bodo do nedelje predvajani še filmi Srečen za umret, Ivan, Šiška Deluxe, Panika, Gremo mi po svoje, Cirkus Fantasticus in Izlet. Projekcije filmov bodo do 26. maja 2019 potekale v prostorih Kulturnega centra Fundacije Joaquim Nabuco.