Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
15.03.2019  

Razstava "Plečnikova Ljubljana" v Sao Paulu

Sao Paulo, 15. marec 2019 – Danes je na najprestižnejši univerzi v državi, na Univerzi v Sao Paulu na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem, potekalo odprtje razstave Plečnikova Ljubljana. Navzočo publiko, med katero se je trlo novega znanja željnih študentov arhitekture, profesorjev različnih fakultet, predstavnikov iz sveta arhitekture, kulture in slovenske skupnosti, novinarjev ter splošno zainteresirane javnosti, skupaj več kot 150 obiskovalcev, je v imenu rektorja Univerze v Sao Paulu pozdravil namestnik predstojnice fakultete za arhitekturo in urbanizem dr. Prof. Dr. Eugenio Queiroga, v imenu veleposlaništva pa veleposlanik Alain Brian Bergant.

 

Veleposlanik Bergant je pred odprtjem razstave namestniku predstojnice izročil knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani v angleškem jeziku in Zgodovino Slovenije v portugalskem jeziku. V svojem govoru se je zahvalil ekipi fakultete za sodelovanje pri razstavi, ki se v Braziliji predstavlja že četrtič. Svoje vtise o Sloveniji in lepotah Plečnikovih mojstrovin je delila tudi prva veleposlanica Brazilije v Slovenije Debora Vainer Barenboim-Šalej.

  

Po odprtju razstave je v veliki predavalnici sledilo predavanje o Jožetu Plečniku, ki se ga je udeležilo okoli sto petdeset slušateljev. Predavanje je vodila slovenska arhitektka mag. Darja Kos Braga, ki živi in deluje v Braziliji.Veleposlanik je predavateljici Darji Kos Braga ob tej priložnosti izročil zahvalo veleposlaništva za promocijo slovenske kulture, aktivno sodelovanje v projektu razstave Plečnikova Ljubljana in odlično izvedena številna predavanja na fakultetah za arhitekturo in urbanizem v Brasilii, Belo Horizonteju in Săo Paulu, ki se jih je udeležilo preko 1.200 študentov in profesorjev ter drugih ljubiteljev arhitekture, vključno s slovensko skupnostjo. Po njenem predavanju se je odvila živahna okrogla miza, na kateri sta bila prisotna tudi priznani profesor in poznavalec Plečnikove arhitekture, prof. dr. Hugo Segawa in asistentka mag. Marina Amado.

 

Večer pred odprtjem je mag. Darja Kos Braga imela še eno predavanje o Jožetu Plečniku v Izobraževalno-raziskovalnem centru SESC Sao Paulo, ki se ga je udeležila številčna tam živeča slovenska skupnost in širša javnost.

 

Razstava bo na ogled na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem Univerze v Sao Paulu do 29. marca 2019.