Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
18.03.2019  

Pogovor na Fundaciji za raziskave FAPESP v Săo Paulu

Brasilia, 18. marec 2019 – Veleposlanik Alian Brian Bergant je opravil pogovor na Fundaciji za raziskave Zvezne države Săo Paulo FAPESP, kjer se je srečal s podpredsednikom Eduardom Macyrjem Kriegerjem in posebnim svetovalcem direktorja za znanstvene programe in raziskovalno sodelovanje Hernanom Chaimovichem. Slednji je biokemik, nekdanji profesor na Kemijskem inštitutu na Univerzi v Săo Paulu, ki je bil predsednik Nacionalnega sveta za znanstveni in tehnološki razvoj (CNPq) v obdobju 2015-2016 in podpredsednik  Brazilske akademije znanosti (ABC). 

Veleposlanik je uvodoma obvestil, da bo letos v Brasilii potekalo tretje zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje ter da razmišljamo, da bi istočasno izvedli tudi prvo zasedanje slovensko-brazilske skupne komisije za znanost in tehnologijo. Dodal je, da želimo ob tej priložnosti organizirali poslovno, znanstveno in turistično konferenco v Săo Paulo, skupaj s Federacijo industrij Zvezne države Săo Paulo (FIESP) in Slovensko-brazilsko gospodarsko zbornico SLOBRAZ, WOCA in drugimi partnerji.

V nadaljevanju je veleposlanik sogovornika seznanil s pripravami in vsebinskim osnutkom drugega zasedanja mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki bo potekala od 20. do 24. maja 2019 v Ljubljani. Povedal je, da bo sklop o sodelovanju na področju znanosti in raziskovanja predstavljala štiridnevna učna delavnica, ki jo ministrstvo za zunanje zadeve organizira v sodelovanju z Fundacijo EU-LAK in raziskovalno zvezno Bavarske (BayFor) s podporo slovenskih raziskovalnih institucij, Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS), Evropsko komisijo - Generalnim direktoratom za raziskave in inovacije ter institucionalno podporo Programa Horizont 2020 EULAC Focus. Ob tej priložnosti je izročil vabilo za udeležbo predsedniku FAPESP Marcu Antoniu Zagu in seznanil z razpisom Fundacije EU-LAK.

Podpredsednik Krieger je uvodoma povedal, da Zvezna država Săo Paulo za znanstvene raziskave in FAPESP-u namenja en odstotek svojega proračuna, kar na leto znaša okoli 500 milijonov ameriških dolarjev. Izpostavil je interes za sodelovanje in podpis sporazuma o sodelovanju s slovenskimi znanstvenimi inštitucijami, omenil je ARRS. V kolikor bi v Săo Paulu Slovenija organizirala znanstveno konferenco so jo pripravljeni gostiti na FAPESP in se aktivno vključiti v vsebinske priprave in zagotovitev najboljših sogovornikov. 

Chaimovich je povedal, da je FAPESP lani v raziskovalnih projektih dobro sodeloval z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in izpostavil prodekana za študijsko področje medicine, prof. dr. Tomaža Marša. Omenil je tudi znanstveno sodelovanje in izdajo publikacij s področja fizike s skupino slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu ATLAS v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN.

Nato je predstavil program "SPRINT" za raziskave, mednarodno sodelovanje in izmenjave. Gre za strategijo, katere namen je spodbujanje in promocija napredka znanstvenih raziskav z vključevanjem raziskovalcev, povezanih z raziskovalnimi ustanovami v državi Săo Paulo s partnerji raziskovalci v tujini. FAPESP največ sodeluje z ZDA in Veliko Britanijo, sledita Francija in Nemčija, v regiji LAK pa Argentina in Urugvaj. Tabela z zemljevidom partnerstev in podpisanimi sporazumi FAPESP za znanstveno in tehnološko sodelovanje v Braziliji in po svetu z raziskovalnimi agencijami in organizacijami, visokošolskimi izobraževalnimi inštituti, združenji, podjetji in mednarodnimi organizacijami je dosegljiva na naslednji spletni povezavi: http://www.fapesp.br/acordos/en, virtualna knjižnica FAPESP pa https://bv.fapesp.br/pt/.