Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
13.11.2018  

Uspešna udeležba Slovenije na 13. Mednarodnem sejmu veleposlaništev v Brasilii

Brasilia, 13. november 2018 – Slovenijo smo minulo soboto več kot uspešno zastopali na 13. Mednarodnem sejmu veleposlaništev v Brasilii. Na pokritem razstavišču Expo Brasilia v mestnem parku se je kljub obilnemu deževju zbralo ogromno število ljudi, ki so lahko spoznavali turistične, kulinarične, umetniške, kulturniške in jezikovne posebnosti več kot 90-ih sodelujočih držav. Tudi pred slovenskim razstavnim prostorom se je trlo radovednih obiskovalcev, ki so želeli spoznati lepote naše zelene, aktivne in zdrave dežele.

 

Naši brazilski partnerji so obiskovalcem ponujali kakovostna slovenska vina iz vinske kleti Puklavec iz Ormoža, lokalna pekarna Seleta je spekla 30 kilogramov orehove potice, ki je z medenjaki pošla še pred uradnim zaključkom sejma. V duhu letošnje razglasitve prvega svetovnega dneva čebel so lokalni proizvajalci ponujali organski med in izdelke iz medu, ni manjkala tudi slovenska kulinarična desertna specialiteta vaniljev sladoled s prelivom iz bučnega olja in bučnimi semeni.

 
 
Po treh uspešnih letošnjih projektih, ko smo februarja domu za ostarele Maria Madalena iz predmestne četrti Nucleo Bandeirante donirali več kot 70 knjig in maja za njih  priredili tradicionalni slovenski zajtrk in projekcijo slovenskega celovečernega filma Srečen za umret, smo jih tokrat povabili, da so se na sejmu predstavljali z ročno vezenimi izdelki s slovenskimi motivi.

 

K sodelovanju smo povabili znano brazilsko umetnico Gri Alves, ki je na eno izmed sten našega razstavnega prostora razstavila pet svojih del: dve sliki Triglava, sliko Bleda, ljubljanskega zmaja in avtoportret. Gri, ki je v Sloveniji našla navdih, jo tudi že obiskala, je znana po svojih vezenih delih v tehniki križnega šiva. Pred kratkim je papežu Frančišku osebno izročila njegov portret, upodobila pa je že tudi številne druge znane osebnosti.

 

Slovenija je sodelovala tudi v projektu Delegacije EU, ki je pripravila "Potni list EU"  z osnovnimi podatki držav članic EU, v katerih so obiskovalci na stojnicah posameznih držav članic zbirali štampiljke.

Letošnji mednarodni dobrodelni sejem veleposlaništev je na našem razstavnem prostoru združil vse več Slovenk in Slovencev v Brasilii, prijatelje naše države, številne Brazilce, ki so že obiskali našo državo ali imajo namen to storiti v prihodnosti, študente, ki si želijo v Slovenijo na študijsko izmenjavo in podjetnike, ki jih zanima poslovno sodelovanje s Slovenijo.

Izkupiček sejma, ki je bil medijsko zelo dobro pokrit, in ga je obiskalo okoli 40.000 ljudi bo namenjen za podpro in pomoč različnim socialnim projektom v Brasilii in njeni okolici.