Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
14.11.2018  

Otvoritev razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v Narodni knjižnici Brasilie

Brasilia, 14. november 2018 – Včeraj zvečer smo v Narodni knjižnici Brasilie slavnostno odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči UNESCOVE Konvencije. V Niemayerjevi mojstrovini v srcu brazilske prestolnice se je zbralo sto petdeset obiskovalcev od tega predstavniki vlade in lokalnih oblasti, diplomatski zbor, kulturniki, slovenska skupnost, novinarji, študenti in druga splošna javnost, ki so si z zanimanjem ogledali 24 panelov, ki jih je v Evropskem letu kulturne dediščine pripravil Slovenski etnografski muzej in prikazuje bogato nematerialno kulturno dediščini Slovenije. Razstavo smo dopolnili tudi s tremi desetminutnimi posnetki, ki so se na ekranu neprekinjeno predvajali in podrobneje prikazovali tri elemente iz nesnovne kulturne dediščine: cerkljansko laufarijo, izdelovanje papirnatih rož in izdelovanje poprtnikov.

 

Razstavo smo organizirali v tesnem sodelovanju z že omenjeno Narodno knjižnico Brasilie, Delegacijo Evropske Unije v Braziliji, Pisarno UNESCO v Braziliji in Ministrstvom za kulturo Brazilije – Inštitutom za kulturno dediščino - IPHAN.

 

Zbrano množico so nagovorili direktor knjižnice Carlos Alberto Xavier, predstavnik Delegacije EU Thierry Dudermel, direktorica in predstavnica Pisarne Unesca v Braziliji Marlova Jovchelovitch Noleto, predsednica Inštituta IPHAN Katia Bogea in veleposlanik Alain Brian Bergant. Vsi so pozdravili izvirno vsebinsko zasnovo razstave, in se strinjali, da je kulturna dediščina nekaj, kar nas kljub kulturnim razlikam, povezuje in s čemer se lahko poistovetimo.

 

Piko na i razstavi smo dodali s kulinaričnim vložkom in gledalcem omogočili, da  slovenske nematerialne dediščine niso zgolj opazovali temveč tudi okusili. Po uradnem delu smo obiskovalcem postregli s tradicionalnimi slovenskimi dobrotami kuharskih mojstrov Valdeirja in Klausa Vidrika, ki sta posebej za to priložnost pripravila domačo kranjsko klobaso, kislo zelje z gorčico in pražen krompir, lokalna pekarna Seleta pa je pripravila orehovo potico. Družina Vidrik je v Brazilijo emigrirala že pred 120 leti in nikoli ni pozabila na svoje korenine. Velika zahvala temu gre očetu Valdeirju in njegovemu sinu Klausu, ki še dandanes ohranjata družinsko tradicijo izdelovanja klobas in mesnih izdelkov in ob različnih priložnostih pripravljata slovenske dobrote. Na včerajšnjem dogodku je Valdeir Vidrik predstavil svojo pravkar izdano knjigo, ki pripoveduje zgodovino njegove družine in družinsko tradicijo izdelovanja klobas.

 

Poleg kuharskih mojstrov smo k sodelovanju na razstavi povabili tudi znano brazilsko umetnico, ki ustvarja pod imenom Gri Alves. Njena dela so bila razstavljena tako v Braziliji kot tudi v tujini. Gri za podlago svojih slik uporablja posebej pripravljen material iz bombaža, na katerega z neizmerno natančnostjo in prefinjenostjo veze nit v tehniki križnega šiva brez kakršnekoli vnaprej narisane podlage ali modela. Poleg avtoportreta so tako na ogled do konca meseca ob boku naše razstave še štiri njena dela, na katerih je upodobila naravne motive Slovenije: Triglav, pogled na Triglav z jezera Jasna, Bled in ljubljanski zmaj. Poleg motivov iz narave njen opus obsega  arhitekturo in portrete svetovno znanih osebnosti. Septembra je v Vatikanu papežu Frančišku osebno izročila njegov portret, nekdanjemu predsedniškemu paru Obama je delo, na katerem je upodobila trenutek z njunega inavguracijskega plesa po izvolitvi prvega mandata.

 

Razstava, ki smo jo oblikovali v portugalsko-angleški različici, bo na ogled v knjižnici, ki jo na dan obišče 600 ljudi in je odprta vse dni v tednu, do 26. novembra. Naslednje leto bo razstava predvidoma odpotovala v São Paulo, Recife in Rio de Janeiro.