Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
18.09.2018  

Degustacija slovenskih vin vinske kleti Puklavec Family Wines v Brasilii

Brasilia, 18. september 2018 – Včeraj zvečer smo na veleposlaništvu v sodelovanju z brazilskim zastopnikom za slovenska vina Puklavec & Family Moacirom Martinsom organizirali degustacijo slovenskih vin iz vinske kleti Puklavec Family Wines iz Ormoža.

 

Pozdravni govor je imel veleposlanik Alain Brian Bergant, ki je med drugim poudaril, da je belo slovensko vino Sauvignon in Šipon na dogodku "Encontro de vinhos" v Săo Paulu minuli teden zasedlo prvo mesto v kategoriji belih in rose vin, da so na letošnjem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni ormoško klet Puklavec Family Wines že tretjič razglasili za vinarja leta, ta naziv so si priborili že leta 2014 in 2016 ter prisotne seznanil s slovenskim praznikom vina in tradicionalnimi Martinovimi jedmi. Nato je ekonomska svetovalka Suzana Pendić spregovorila o slovenskih vinskih regijah in okoliših ter vrstah vin.

 

Moacir Martins je povabljenim predstavil zgodovino vinske kleti Puklavec Family Wines ter opisal posamezno vrsto vina, ki ga je pripravil za degustacijo. Naši gostje so najprej lahko poskusili belo peneče vino Sauvignon penina, sledil je rose Delicious, nato hodi štirih belih vin: Sauvignon & Sivi pinot, Sivi pinot Seven Numbers, Sauvignon Seven Numbers in Šipon Seven Numbers ter na koncu še suho rdeče vino Cabernet Sauvignon. Vina so med povabljenimi požela veliko pohval, poleg vprašanj o vinih so izrazili tudi zanimanje za slovenski vinski turizem. 

 

Dogodka so se udeležili novinarji šestih tiskanih in elektronskih medijev ter okoli štirideset lastnikov restavracij in vinotek iz Brasilie in njene okolice. Poleg vin smo povabljenim predstavili tudi delček slovenske kulinarike in sicer pršut, sir, olive, olivno olje s tartufi in orehovo potico z medom.

 

Prihodnji teden bo v Bento Gonçalvesu v zvezni državi Rio Grande do Sul potekal vinski sejem Wine South America. Ob tej priložnosti bo na dveh lokacijah v Bento Gonçalvesu slavnostno zasajen cepič najstarejše slovenske vinske trte na svetu, ki ponosno domuje pred Hišo Stare trte na Lentu. Sadiki sta donacija Mestne občine Maribor. Dogodka se bo udeležila tudi direktorica marketinga vinske kleti Puklavec Family Wines Tatjana Puklavec.