Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
21.09.2018  

Zasedanje Operativnega odbora Skrbniškega sklada EU za Kolumbijo

Brasilia, 21. september 2018 - Prvi svetovalec na veleposlaništvu Igor Šef se je včeraj v Bogoti udeležil zasedanja Operativnega odbora Skrbniškega sklada EU za Kolumbijo (EUTF), ki ga je vodila veleposlanica Delegacije EU v Kolumbiji Patricia Llombart. Iz Slovenije se je zasedanja udeležil še Andrej Golob iz ITF  - Ustanove za krepitev človekove varnosti.

 

Zasedanja se je poleg ostalih držav članic EU udeležil tudi kolumbijski visoki svetovalec za pokonflikt, Emilio José Archila Peńalosa in vodja Sektorja za Latinsko Ameriko in Karibe v Generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj na Evropski komisiji, Jorge de la Caballeria. Visoki svetovalec Archila Peńalosa je poudaril zavezanost kolumbijskega predsedstva k uresničevanju mirovnega sporazuma med kolumbijsko vlado in FARC-om. Kot eno izmed glavnih nalog je omenil stabilizacijo tistih področij Kolumbije, ki jih kolumbijska vlada šteje kot strateška, da se konflikt ne bi ponovil.

 

Na zasedanju operativnega odbora je Delegacija EU v Kolumbiji predstavila trenutno stanje. S sredstvi sklada se trenutno izvaja 13 projektov v vrednosti 51 milijonov evrov, štirje projekti v vrednosti 16 milijonov evrov pa so v pripravi. Med projekti v pripravi je tudi projekt Humanicemos v vrednosti 4 milijonov evrov na področju humanitarnega deminiranja, katerega nosilec je UNMAS - UN Mine Action Service pri katerem bo sodeloval tudi ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti.

Udeleženci zasedanja so izmenjali tudi poglede o prihodnjem delu EUTF. V zvezi s tem bo novembra v Bogoti potekalo zasedanje strateškega odbora sklada.