Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
21.09.2018  

Aktivna udeležba Slovenije na Svetovnem dnevu brez avtomobila v Brasilii

Brasilia, 21. september 2018 – Veleposlaništvo se je odzvalo vabilu in udeležilo svetovnega dne brez avtomobila, ki ga je organiziral Sekretariat za mobilnost vlade zveznega okrožja Brasilie.

 

V brazilski prestolnici je dogodek potekal tretjič zapored in vsako leto pridobiva vse več zanimanja tako s strani obiskovalcev kot tudi partnerjev. Organizatorji so za motorna vozila zaprli del v središču mesta, ki je sicer vse delovne dni v tednu okupiran z avtomobili in ga vozniki uporabljajo kot parkirišče, čeprav v izvirnem načrtu mesta ni bil mišljen za ta namen. Setor Comercial Sul, kot se ta del mesta imenuje, je del, kjer se nahajajo banke, številne trgovine, nakupovalni centri, restavracije, drugače povedano del, kjer vlada mestni vrvež v polnem pomenu besede.
  


Veleposlanik Alain Brian Bergant in sodelavka za kulturo in medije Tanja Maslać sta se pridružila skupinskemu kolesarjenju, ki so se ga, poleg gostitelja dogodka sekretarja za mobilnost Fabia Damascena, udeležili še veleposlaniki Švedske, Danske, Nizozemske in Francije s sodelavci, predstavniki javnega potniškega  prometa Brasilie DF Trans in državni organ, ki je odgovoren za promet Detran ter druga splošna javnost. Kolesarji smo se skupinskega kolesarjenja lahko udeležili z lastnimi kolesi, na razpolago pa so organizatorji ponudili tudi mestna kolesa, ki delujejo po podobnem principu sposojanja koles kot ga poznamo v Ljubljani (Biciklj). Brasilia je opremljena s številčno floto popolnoma novih koles zelene barve, imajo 50 kolesarskih postaj in okoli 500 koles, ki ji nameravajo v prihodnjih letih razširiti, saj opažajo vsakoletni porast in zanimanje za tovrstni zdrav in ekološki način prevozov po mestu. Brasilia kolesarske steze sicer ima, a kapacitete še zdaleč niso izkoriščene glede na to, da je mesto popolnoma ravno in prostorno, z mnogimi še neizkoriščenimi površinami. 

 

Manj kot polurna kolesarska pot se je zaključila v Setor Comercial Sul, kjer je sledila uradna otvoritev dogodka. S krajšim govorom sta navzoče pozdravila sekretar za mobilnost Fábio Ney Damasceno in sekretar za okolje Felipe Augusto Fernandes Ferreira. Sledili so govori veleposlanikov Švedske, Danske, Nizozemske, Francije in Slovenije, ki so z navzočimi delili dobre prakse na področju mobilnosti v svojih državah. Prostor bo za avtomobile zaprt vse do nedelje, kjer so postavljene stojnice z raznoraznimi aktivnostmi: simulatorji varne vožnje, ulične igre za otroke, prometne delavnice, predstavitev električnih avtobusov in lažje dostopnih taksijev, sejem ročnih izdelkov in doma pridelane ekološke hrane, kjer so se predstavili tudi naši partnerji s Svetovnega dneva čebel - lokalni proizvajalci medu ter aktivnosti, ki jih bodo izvajale nekatera evropska veleposlaništva.

 

Veleposlaništvo na dogodku sodeluje s stojnico, na kateri ekonomska svetovalka Suzana Pendić in sodelavec Guilherme Soares poleg promoviranja Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, skupine šolskih in predšolskih otrok, ozaveščata o varnem ravnanju v prometu. Za otroke in učence smo pripravili kratek kviz na temo prometne varnosti in vse tiste, ki so nanj odgovorili pravilno, nagradili s kresničkami in pasavčki ter jih seznanili z njihovo pravilno uporabo. Kresničke in pasavčke so nam prijazno za to priložnost poslali iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa.