Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
27.09.2018  

Izročitev podpisanega memoranduma o soglasju med Luko Suape in Luko Koper na veleposlaništvu v Brasilii

Brasilia, 27. september 2018 – Veleposlaništvo so včeraj obiskali sekretar za gospodarski razvoj zvezne države Pernambuco Antônio Mário de Abreu Pinto, predsednik uprave Luke Suape Carlos do Rêgo Vilar in pravni zastopnik Luke Suape Thales Cabral. Glavni namen obiska je bil osebno izročiti s strani Luke Suape podpisan memorandum o soglasju med Luko Suape in Luko Koper.

 

Uvodoma se je veleposlanik Alain Brian Bergant visoki delegaciji iz Recifeja zahvalil za obisk na veleposlaništvu in izrazil veselje nad podpisanim memorandumom o soglasju, ki bo lahko prispeval h krepitvi gospodarskega in trgovinskega sodelovanja med državama. Poudaril je, da v letošnjih prvih šestih mesecih z zadovoljstvom ugotavljamo, da je blagovna menjava med Slovenijo in Brazilijo znašala 150 milijonov evrov, kar pomeni povečanje za 28 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem v preteklem letu. V nadaljevanju je predstavil ekonomsko sliko z naložbenim okoljem in poslovnimi priložnostmi v Sloveniji. Obvestil je še, da se bo sredi oktobra mudil na delovnem obisku v Recifeju, kjer se bo udeležil seminarja o globalnih gospodarskih trendih 2018, ki ga organizira Inštitut za strateške raziskave v mednarodnih odnosih in diplomaciji (IPERID) na Univerzitetnem centru UniFBV-Wyden, srečanja s slovensko skupnostjo ter otvoritve Festivala slovenskih vin in tartufov.

Sledila je predstavitev sogovornikov o širitvi aktivnosti in uspešnega delovanja Luke Suape ter gospodarskih priložnostih Pernambuca, vključno z urbanim tehnološkim parkom nove generacije Porto Digital. Izražen je bil tudi interes za krepitev sodelovanja na področju znanosti, izobraževanja in študentskih izmenjav. Na koncu pogovora je bilo najavljeno, da nameravajo visoki predstavniki Luke Suape, vlade zvezne države Pernambuco z gospodarsko delegacijo v prihodnjem letu obiskati Koper.

 

Posebna zasluga, da je prišlo do podpisa memoranduma o soglasju med Luko Suape in Luko Koper gre tudi našemu častnemu konzulu v Recifeju Rainerju Michaelu Herbertu de Souzi, ki je pri tem gospodarskem projektu od samega prevzema funkcije vložil veliko truda in napora.