Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
03.10.2018  

Odprtje razstave Plečnikova Ljubljana in predavanje o največjem slovenskem arhitektu v Belo Horizonteju

Brasilia, 3. oktober 2018 – Minuli ponedeljek je v okviru tedna arhitekture na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem na prestižni privatni Univerzi PUC Minas v Belo Horizonteju potekalo odprtje razstave Plečnikova Ljubljana. Navzočo publiko, med katero se je trlo novega znanja željnih študentov arhitekture, profesorjev različnih fakultet, predstavnikov iz sveta arhitekture, kulture in slovenske skupnosti, novinarjev ter splošno zainteresirane javnosti, je v imenu rektorja Univerze PUC pozdravila predstojnica fakultete za arhitekturo in urbanizem dr. Maria Elisa Baptista, v imenu veleposlaništva pa strokovna sodelavka za kulturo in medije Tanja Maslać, ki je predstojnici oddelka pred tem v imenu veleposlanika Alaina Briana Berganta izročila knjigi Plečnikova arhitektura v Ljubljani v angleškem jeziku in Zgodovino Slovenije v portugalskem jeziku. Obiskovalci niso skrivali navdušenja nad lepotami Plečnikovih mojstrovin in Slovenije kot privlačne turistične destinacije.

 

Predstojnica oddelka je v govoru povabila študente arhitekture, da se udeležijo natečaja maket enega izmed Plečnikovih del. Avtor oz. avtorica makete, ki bo po mnenju profesorjev najbolj reprezentativna, bo turistična agencija iz Belo Horizonteja nagradila z letalsko karto v Brasilio, mesto ki velja za pravi arhitekturni muzej na prostem, ob priložnosti bo obiskal tudi veleposlaništvo in kot nagrado prejel knjigo arhitekta Andreja Hrauskyja z naslovom Plečnikova arhitektura v Ljubljani v angleškem jeziku.

 

Po odprtju razstave je veleposlaništvo organiziralo manjšo pogostitev, v veliki predavalnici pa je sledilo predavanje o Jožetu Plečniku, ki se ga je udeležilo okoli sto slušateljev in ga je vodila slovenska arhitektka Darja Kos Braga.

  

Včerajšnje odprtje razstave, ki bo na ogled na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem do 15. oktobra 2018, kot tudi predavanje, sta bila izjemno dobro medijsko pokrita. Napoved dogodka je bila objavljena v treh največjih regionalnih tiskanih časopisih (Estado de Minas, O Tempo in Jornal da Pampulha), največji televizijski kanal zvezne države Rede Minas pa je pred začetkom odprtja razstave posnel krajši intervju s Tanjo Maslać in Darjo Kos Brago o arhitekturi Jožeta Plečnika in njenem pomenu za slovenski narod. O razstavi in predavanju so poročali tudi nekateri spletni mediji in v Braziliji zelo priljubljeni blogerji.