Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
16.10.2018  

Obisk učencev iz osnovne šole Santo Americo iz Săo Paula na veleposlaništvu

Brasilia, 16. oktober 2018 – Danes smo na veleposlaništvu gostili skupino 45–ih učencev osmega razreda osnovne šole Santo Americo iz Săo Paula in njihovih profesorjev spremljevalcev, ki se te dni mudijo na strokovni ekskurziji v brazilski prestolnici. Učenci se v okviru strokovne ekskurzije spoznavajo z arhitekturnimi lepotami Brasilie, zgodovino njenega nastanka in institucijami, ki tvorijo politično administrativno središče države. Na njihovi agendi je tudi spoznavanje diplomatskega sveta, kar Brasilia s sedeži več kot 120 veleposlaništev nedvomno predstavlja.

Osnovna šola Santo Americo je pred časom vstopila v stik z veleposlaništvom in prosila, da jim odpremo vrata in predstavimo pomen in namen veleposlaništva RS v Brasilii kot tudi Slovenijo kot celoto.

Prvi svetovalec Igor Šef je predstavil namen in naloge veleposlaništva, ki obsegajo promocijo Slovenije na kulturnem, ekonomskem, turističnem, znanstveno izobraževalnem področju kot tudi nudenje konzularne pomoči državljanom Slovenije, ki živijo v Braziliji. Profesorju OŠ Santo Americo je še podaril knjigo Ota Lutherja o zgodovini Slovenije v portugalščini, ki bo odslej učencem in profesorjem na voljo v šolski knjižnici.

Ekonomska svetovalka Suzana Pendić je učencem predstavila aktivnosti veleposlaništva na področju gospodarskega zbliževanja med državama, pri čemer veleposlaništvo predstavlja most pri vstopu slovenskih podjetij na brazilski trg in obratno. Pri tem ni pozabila omeniti na prisotnost priznanega slovenskega podjetja Gorenje, ki ima svoj razstavni salon v Săo Paulu.

Strokovna sodelavka Tanje Maslać je učencem predstavila aktivnosti, ki jih veleposlaništvo izvaja in podpira na področju kulture, ki vključuje razstave na področju slovenske arhitekture, umetnosti, glasbeni, plesni in gledališki nastopi slovenskih izvajalcev ter predvajanje slovenskih filmov na filmskih festivalih tako v Brasilii kot tudi pod drugih zveznih državah. Sledila je kratka predstavitev Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave turistične destinacije in predstavitev nekaterih slovenskih besed in besednih zvez uporabnih za vsakdanjo rabo.

Sodelavec veleposlaništva Guilherme Soares je učencem predstavil pomen slovenske pobude pri Združenih narodih, ki so 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in vsakoletno slovensko iniciativo, ki jo izvajamo tudi na veleposlaništvu, o tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki poleg tega, da je zdrav, podpira lokalno proizvodnjo, saj sestavni del menija vključujejo: med, maslo, kruh in jabolka, itd.

Učencem in njihovim spremljevalcev smo postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in potico, polego soka smo jim pripravili še slovenski planinski in lipov čaj z limono sladkanim z medom.