Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
18.06.2012  

Gospodarska delegacija na čelu z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava obiskala Sao Paulo

Gospodarska delegacija pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava se je mudila na obisku v Sao Paulu v Braziliji od 18. do 20. junija.

Minister Žerjav se je 18. junija srečal z županom Sao Paula. Istega dne si je skupaj z delegacijo ogledal Inštitut Butantan, ki je eden izmed največjih centrov s področja biomedicinskih raziskav na svetu in največji proizvajalec cepiv v Braziliji. V popoldanskem času je obiskal uspešno podjetje slovenskega izseljenca Drava Metais in se s člani gospodarske delegacije udeležil sprejema z vidnimi predstavniki Slovencev v Braziliji.

Znanstvena fundacija Zvezne države Sao Paulo – FAPESP je skupaj z Veleposlaništvom RS v Braziliji in Ministrstvom za zunanje zadeve pripravila okroglo mizo na temo znanosti, tehnologij in inovacij, kjer so bili predstavljeni nekateri slovenski raziskovalni projekti in raziskave podjetij, centrov odličnosti in univerze iz Slovenije. Na okrogli mizi se je predstavilo 13 slovenskih in 8 brazilskih inštitucij, podjetij ter posameznikov, ki delujejo na področju znanosti. FAPESP, ki je največja znanstvena in raziskovalna inštitucija v Braziliji z letnim proračunom 600 mio dolarjev, je z zanimanjem spremljala predstavitve, ki so se je udeležili tudi nekateri predstavniki znanstvene sfere Univerze v Sao Paulu.  Okrogle mize sta se udeležila tudi strokovni direktor fundacije Carlos Henrique de Brito Cruz in predsednik fundacije Celso Lafer, nekdanji brazilski zunanji minister iz časa vzpostavljanja slovenske samostojnosti. Ob tem je bil predstavljen brazilski izobraževalni projekt "Znanost brez meja", v okviru katerega obstajajo možnosti za krepitev dvostranskega sodelovanja s Slovenijo.

 

Drugi dan obiska predstavnikov slovenskega gospodarstva v Sao Paulu pod vodstvom podpredsednika vlade in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava je bil namenjen slovensko-brazilskemu poslovnemu forumu, ki ga je organizirala Federacija industrij Zvezne države Sao Paulo FIESP v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Brasilii.
 
Na plenarnem delu foruma sta Marjan Hribar z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Newtom de Melo iz FIESP predstavila slovensko in brazilsko poslovno okolje, predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti in agencije Zvezne države Sao Paulo Investe SP Sérgio Costa pa naložbene priložnosti v obeh državah. Plenarnemu delu so sledila dvostranska srečanja slovenskih in brazilskih poslovnežev. Organiziranih je bilo več kot 80 sestankov in okrogla miza na temo inovacij in naložb.
 


Minister Žerjav je v nastopu na forumu izrazil zadovoljstvo ob rasti blagovne menjave med državama, ki je v letu 2011 presegla 150 mio EUR in je bila polovico večja kot leto prej. »Želimo si večje uravnoteženosti in tudi povečane aktivnosti naših podjetij na brazilskem trgu. Sočasno opažamo rast števila podjetij, ki poslovno sodelujejo z Brazilijo, saj je v letu 2011 na brazilskem trgu nastopilo več kot trideset novih slovenskih podjetij, večina z inovativnimi visokotehnološkimi proizvodi,« je poudaril minister.
 
Slovenska gospodarska delegacija je obiskala tudi brazilskega proizvajalca letal Embraer. Minister Žerjav pa si je pred koncem dvodnevnega obiska ogledal muzej nogometa, v okviru katerega so bile predstavljene naložbene priložnosti v Zvezni državi Sao Paulo, povezane s svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2014. Minister je obiskal še razstavni salon velenjskega Gorenja, ki bo kmalu uradno odprl vrata v središču Sao Paula.