Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
23.06.2012  

Slovenija sodelovala na Konferenci ZN o trajnostnem razvoju

Dvajset let po zgodovinski konferenci o okolju in razvoju UNCED je v Riu de Janeiru je med 20. in 22. junijem potekala Konferenca ZN o trajnostnem razvoju, to je največje multilateralno srečanje na najvišji ravni zadnjih let. Njen namen je bil obnova političnih zavez, pregled doseženega napredka in razprava o novih izzivih trajnostnega razvoja. Glavni temi konference sta bili zeleno gospodarstvo v okviru trajnostnega razvoja in izkoreninjenja revščine ter institucionalni okvir za trajnostni razvoj.

Na konferenci so sodelovali številni predsedniki držav ali vlad in drugi predstavniki držav, pa tudi številni parlamentarci, predstavniki podjetij in civilne družbe, okoljevarstveniki in drugi aktivisti. Slovensko delegacijo je vodil minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

 

Za Slovenijo je imela konferenca poseben simbolni pomen, saj je bila pred dvajsetimi leti konferenca v Riu de Janeiru prvi mednarodni dogodek, na katerem je sodelovala Slovenija, ki je le nekaj dni pred tem postala članica OZN.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je  21. junija z nacionalno izjavo nastopil na plenarnem zasedanju, kjer je poudaril, da si moramo izbrati nove razvojne paradigme, če želimo zagotoviti preživetje prihodnjih generacij. Nizkoogljično in vključujoče zeleno gospodarstvo je način za doseganje trajnostnega razvoja. Da ta model deluje, dokazujejo številne družbe in podjetja, tudi slovenska. Slovenija pozdravlja dejstvo, da Rio + 20 priznava zeleno gospodarstvo kot model trajnostnega razvoja, in poziva h konkretnim aktivnostim za njegovo uresničevanje.

 

Ob robu konference so se zvrstili številni stranski dogodki. Minister Bogovič je tako sopredsedoval okrogli mizi o priložnostih zelenega gospodarstva v Jadransko-jonski regiji. Uvodoma je kot predstavnik predsedujoče države naštel prednostne naloge programa slovenskega predsedovanja Jadransko-jonski regiji in v nadaljevanju predstavil tudi načrte naše države in primere dobre prakse na področju zelenega gospodarstva v Sloveniji.

Minister Bogovič se je deloma udeležil tudi mednarodnega srečanja ministrov za kmetijstvo ob robu Konference Rio+20, ki ga je gostil brazilski minister za kmetijstvo, živinorejo in oskrbo Mendes Ribeiro Filho.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Božo Cerar je v vlogi ministra za mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije sodeloval na okrogli mizi na visoki ravni o implementaciji trajnostnega razvoja. V svojem nastopu je poudaril pomen regionalnega sodelovanja za trajnostni razvoj in slovenske dobre prakse na tem področju v okviru sodelovanja v porečjih Donave in Save ter Sredozemskega morja.