Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
07.11.2012  

Obeležitev 60-obletnice INPA (Instituto Nacional de Pesquisa da Amazonia) – Brazilskega nacionalnega instituta za raziskave v Amazoniji, s sedežem v Manausu

Nacionalni brazilski  institut za raziskave v Amazoniji , ki že od leta 2004  sodeluje s slovenskim Nacionalnim institutom za biologijo,  je dne 29.10 letos s slavnostno sejo na svojem sedežu v Manausu obeležil 60-obletnico svojega obstoja. Na slavnostni seji, ki so ji prisostvovali znanstveniki instituta, predstavniki federativnih, zveznih in lokalnih oblasti ter predstavniki diplomatske skupnosti in medijev,  sta bila  glavna govornika  Marco Antonio Raupp, brazilski minister za znanost, tehnologijo in inovacije ter Adalberto Luiz Val, direktor INPA.

Minister Raupp je v svojem nagovoru posebej izpostavil  nacionalni strateški pomen  raziskovalne in izobraževalne dejavnosti INPA, ki bo v bodočnosti ena izmed temeljih znanstvenih institucij  za dosego cilja, ki si ga je zadala Brazilija, ko se je odločila, da bo postala svetovna velesila na področju okolja.

Direktor INPA Luiz Val je v svojem govoru med drugim opozoril na plodno mednarodno sodelovanje brazilskega instituta z mnogimi istovrstnimi uglednimi institucijami po svetu.

Ob tem je treba izpostaviti, da spada med te institucije tudi slovenski Institut za biologijo ter da sta septembra letos v Ljubljani prof. dr. Tamara Lah Turnšek in dr. Adalberto Luiz Val podpisala  sporazum o izmenjavi akademskega in znanstvenega sodelovanja ter memorandum za izmenjavo študentov na podlagi akademske izmenjave med obema institucijama.

 

                         

             Marco Antonio Raupp, brazilski minister za znanost, tehnologijo in inovacije in VP Milena Šmit

 

                            

 Marco Antonio Raupp, brazilski minister za znanost tehnologijo in inovacije; Adalberto Luis Val, direktor INPA in VP