Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
22.08.2016  

Veleposlanik Alain Brian Bergant predal poverilna pisma bolivijskemu predsedniku Evu Moralesu Aymi

La Paz, 22. avgust 2016 – Veleposlanik Alain Brian Bergant je po včerajšnji predaji kopij poverilnih pisem danes v vladni palači predal originale poverilnih pisem predsedniku Večnacionalne države Bolivije Evu Moralesu Aymi.

Predsednik Morales je veleposlaniku zaželel toplo dobrodošlico in veliko uspeha pri nadaljnjem delu z željo po okrepitvi sodelovanja v gospodarstvu in trgovini, znanosti, kulturi in turizmu. Posebej se je zavzel za krepitev stalnega političnega dialoga. Veleposlanik Bergant je prenesel pozdrave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in spomnil, da ima predsednik Morales odprto vabilo za obisk Slovenije iz leta 2006. Lepa priložnost bi lahko bila 25. letnica dvostranskih odnosov, ki jo bomo praznovali prihodnje leto. Predsednik Morales je poudaril, da nosi Slovenijo v glavi in v srcu in da si zelo želi obiskati prijateljsko državo. V nadaljevanju sta se sogovornika zavzela za sodelovanje v mednarodnih organizacijah, saj bo Bolivija v letu 2017 prevzela mesto nestalne članice v Varnostnem svetu OZN. Veleposlanik Bergant je predstavil kandidaturo bivšega predsednika dr. Danila Türka za generalnega sekretarja OZN in zadnje slovenske pobude v okviru mednarodnih organizacij, med slednjimi je predsednik Morales posebno zanimanje izkazal za pravice starejših.

Veleposlanik Alain Brian Bergant je originalna poverilna pisma predal skupaj z veleposlaniki Nove Zelandije, Kanade in Pakistana ob prisotnosti tamkajšnjega zunanjega ministra Davida Choquehuance  Cespedesa.