Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
16.03.2017  

Delovno kosilo in pogovor z novim MZZ Aloysiom Nunesom Ferreiro

Brasilia, 16. marec 2017 – Vodja Delegacije Evropske unije v Braziliji, veleposlanik João Gomes Cravinho, je včeraj v rezidenci gostil delovno kosilo za vodje misij držav članic EU, ki se ga je kot častni gost udeležil novi minister za zunanje zadeve Aloysio Nunes Ferreira. Poleg ministra so bili prisotni še generalni podsekretar za multilateralne zadeve, Evropo in Severno Ameriko Fernando Simas Magalhães, generalni podsekretar za ekonomske in finančne zadeve Carlos Márcio Cozendey in vodja Sektorja za Evropo Carlos Perez.  

 

Vodja DEU veleposlanik João Gomes Cravinho je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da je novi minister v svojem nastopnem govoru minuli teden ob prevzemu nalog med prednostnimi nalogami brazilske zunanje politike posebej izpostavil strateško partnerstvo med Brazilijo in EU ter se zavzel za pospešitev pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med Mercosulom in EU, ki bodo potekala konec marca v Buenos Airesu. Napovedal je skorajšnji obisk visoke predstavnice EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federice Mogherini v Brasilii ter organizacijo VIII. Vrha EU – Brazilija v Brasilii.  

 

Tudi minister za zunanje zadeve Aloysio Nunes Ferreira je bil zelo optimističen, da bo letošnje leto pomenilo novo dinamiko v strateškem partnerstvu in odnosih med Brazilijo in EU, kot tudi med Mercosulom in EU. Predstavil je še druge prednostne naloge brazilske zunanje politike, pri čemer je med drugim izpostavil nadaljnjo krepitev sodelovanja z Argentino, željo po tesnejšem sodelovanju z državami Tihomorskega zavezništva, Latinsko Ameriko, ZDA, Afriko in BRICS. Gospodarska diplomacija ostaja še naprej ena izmed glavnih nalog brazilske diplomacije, kot tudi aktivno multilateralno delovanje Brazilije znotraj OZN in drugih mednarodnih organizacij in forumov.