Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
15.05.2017  

Uspešna udeležba Slovenije na evropskem bazarju in tednu Evrope v Braziliji

Brasilia, 15. maj 2017 – V okviru tedna Evrope je v soboto, 13. maja, v Brasilii potekal evropski bazar, na katerem smo s turističnim in propagandnim gradivom in pogovori predstavili Slovenijo kot zeleno, zdravo in aktivno turistično destinacijo. Številni obiskovalci stojnice so v kvizu preizkušali svoje znanje o Sloveniji in Evropski uniji; najboljši so prejeli simbolične nagrade, med vsemi pa smo izžrebali še nekaj nagrajencev za praktične nagrade – prevodi slovenskih knjig v portugalski jezik, slovensko vino, izdelki steklarne Rogaška itd. Poleg medu in izdelkov iz medu (milo, medica) smo predstavili tudi slovensko pobudo pri OZN za svetovni dan čebel in promovirali tečaje slovenskega jezika, ki smo jih začeli izvajati na veleposlaništvu. Obiskovalci so lahko poskušali tudi kulinarične specialitete, vaniljev sladoled z bučnimi semeni in štajerskim bučnim oljem ter vaniljev sladoled, prelit s slovenskim rdečim vinom. Dogajanje na bazarju je spremljal bogat kulturni program, od pevskega zbora, nastopa folklornih skupin do rock koncerta.

 

Slovenija tudi letos sodeluje na Evropskem filmskem festivalu, ki v Brasilii pod naslovom "Ženske na sceni" poteka od 11. do 21. maja. Slovenski celovečerni film, komična melodrama Panika bo na sporedu v kinoteki Cine Brasilia v petek, 19. maja ob 21. uri. Vzporedno z Brasilio maja in junija poteka Evropski filmski festival še v desetih drugih brazilskih mestih in sicer v Florianópolisu, Aracajuju, Goiânii, Curitibi, Belému, Porto Alegru, Rio de Janeiru, Salvadorju, Belo Horizonteju in Manausu, kjer si bodo gledalci prav tako lahko ogledali omenjeno melodramo.

V okviru tedna Evrope poleg filmskega festivala potekajo še drugi dogodki, kot so tek Evropske unije, na katerem letos zaradi poškodbe žal nismo imeli predstavnice in dvakratne zmagovalke teka, naše sodelavke Mojce Grandovec, koncert klasične glasbe, umetniške razstave, predavanja, okrogle mize in razprave v okviru tedna mednarodnih odnosov in še več. Teden Evrope poleg Brasilie poteka še v dvanajstih drugih prestolnicah brazilskih zveznih državi.

Vodja Delegacije EU v Brasilii, veleposlanik João Gomes Cravinho, je za dan Evrope 9. maja gostil diplomatski sprejem, ki se ga je udeležilo preko 700 gostov. VBI je za obloženo mizo s tradicionalno kulinariko držav članic prispevalo slovensko vino in domače orehove potice.

 

 

Več fotografij z bazarja si lahko ogledate tukaj.