Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
10.08.2017  

Priznanje guvernerja Brasilie Rodriga Rollemberga slovenskemu veleposlaništvu

Brasilia, 9. avgust 2017 - Danes je v Palači Buriti potekala slovesnost ob podpisu dekreta guvernerja za podporo projektu Vlade zveznega okrožja Brasilie "Dan odprtih vrat veleposlaništev" za šolsko leto 2017/2018. Namen projekta, ki poteka pod okriljem prve dame vlade zveznega okrožja Brasilie Marcie Rollemberg, je omogočiti učencem javnih osnovnih šol iz prestolnice in njene okolice, da obiščejo veleposlaništva in spoznajo kulturo, geografijo in zgodovino drugih držav, kot tudi njihove običaje, glasbo, kulinariko in jezik ter vzpostavijo kontakte za morebitno sodelovanje v razlilčnih projektih v prihodnosti.

 

Na podpisu dekreta so bili med drugim prisotni še državni sekretar za izobraževanje Júlio Gregório Filho, vodja službe za mednarodne odnose Renata Zuquim, brazilska igralka in veleposlanica za mir Maria Paula Fidalgo, v imenu diplomatskega zbora pa veleposlanica Salvadorja Diana Marcela Vanegas. V palači Buriti je bila ob tej priložnosti odprta tudi razstava slik in videoposnetkov z obiskov učencev ter številnih tradicionalnih predmetov iz različnih držav. Brazilsko himno in himno glavnega mesta ter druge pesmi so zapeli učenci iz osnovne šole iz predmestne občine Gama.

 

Slovensko veleposlaništvo je lani, na prvi pomladanski dan, bilo eno od dvanajstih veleposlaništev, ki je sodelovalo v projektu in gostilo učence in učitelje osnovne šole iz Planaltine, predmestne občine brazilske prestolnice. Naši gostje so dodobra spoznali Slovenijo, od osnovnih podatkov o zgodovini, geografiji, kulturi in glasbi. Naučili smo jih nekaj slovenskih besed, spoznali pa so tudi slovensko narodno, zabavno in pop glasbo. Novo pridobljeno znanje so potem preverjali v nagradnem kvizu, najboljši pa so prejeli majice z napisom I Feel sLOVEnia. Ekipa veleposlaništva je učencem pripravila še tradicionalni slovenski zajtrk, polnozrnati kruh z maslom in medom, mleko in jabolka ter ob tem spomnila na slovensko pobudo, da bi 20. maj v okviru Organizacije združenih narodov razglasili za mednarodni dan čebel.

Veleposlanik Alain Brian Bergant, ki se je udeležil današnje slovesnosti, je za aktivnosti in sodelovanje veleposlaništva v projektu Dan odprtih vrat veleposlaništev prejel posebno priznanje Vlade Brasilie in njenega guvernerja Rodriga Rollemberga. Organizatorjem je ob tej priložnosti zagotovil, da bo veleposlaništvo z veseljem ponovno sodelovalo v projektu in odprlo vrata ter da že razmišljamo o novih idejah, kako bomo najbolje predstavili našo zeleno, aktivno in zdravo državo, edino na svetu, ki v svojem imenu nosi v angleškem jeziku besedo ljubezen - sLOVEnia in jo približali učencem osnovnih šol ter spregovorili o našem delu in prizadevanjih za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo na političnem, gospodarskem, znanstvenem, kulturnem in drugih prodročjih.