Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
11.09.2017  

Na prvem predavanju o Jožetu Plečniku v Brasilii 250 profesorjev in študentov arhitekture

Brasilia, 11. september – Veleposlaništvo RS v Brasilii je danes  v sodelovanju s Katoliško univerzo Brasilie, Zvezo arhitektov in urbanistov Brazilije, Inštitutom za arhitekturo v Brasilii in slovensko arhitektko mag. Darjo Kos Braga priredilo predavanje o arhitektu Jožetu Plečniku za študente arhitekture in urbanizma ter drugo zainteresirano javnost.

Okrog 250 udeležencev je v nabito polni predavalnici Fakultete za arhitekturo v Taguatingi z zanimanjem prisluhnilo predavanju slovenske arhitektke, ki je predstavila življenje najpomembnejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika ter njegova najpomembnejša dela v Ljubljani in v drugih evropskih mestih.

 

Foto: Darja Kos Braga med predavanjem                      Foto: S profesorji arhitekture na Katoliški univerzi  

Predavanje je potekalo v okviru Plečnikovega leta – letos beležimo 145 let od njegovega rojstva in 60 let od njegove smrti – in razstave Plečnikova Ljubljana, ki bo v brazilski prestolnici na ogled od 28. septembra do 13. oktobra v palači Buriti, med 1. in 18. novembrom pa bodo Plečnikova najboljša dela predstavljena še na Univerzi v Brasiliii, kjer bodo potekala tudi zanimiva predavanja in okrogle mize o Plečniku. Na dan otvoritve razstave v palači Buriti v Brasilii bo veleposlaništvo pripravilo tudi sprejem, na katerem bo hkrati svečano obeležilo 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Federativno republiko Brazilijo.

Razstava, pripravljena v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in ministrstvom za kulturo, obsega 20 panelov, na katerih so s slikovnim in tekstovnim materialom podrobno predstavljena Plečnikova najpomembnejša dela v Ljubljani, kot na primer Tromostovje, NUK, mestna tržnica, park Zvezda in še več. Predvideno je, da se bo razstava v začetku prihodnjega leta selila še v druga brazilska mesta: Sao Paulo, Rio de Janeiro in Recife.   

Za tiste, ki se današnjega predavanja niso utegnili udeležiti, bodo na voljo še tri ponovitve, in sicer:
-21. septembra ob 21. uri na univerzi UniEURO v Aguas Claras,
-27. septembra ob 19.30 uri na univerzi IESB v Brasilii,
-oktobra (datum bo še določen) na univerzi UniCEUB v Brasilii.

Po zaključenem prvem predavanju je veliko študentov izrazilo interes za možnosti študentske izmenjave v Sloveniji, profesorji pa bi želeli razstavo o Brasilii, ki so jo že pripravili v Parizu, prenesti tudi v Ljubljano.

 

Foto: Mojca Grandovec, Veleposlaništvo RS v Brasilii, in arhitektka Darja Kos Braga