Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
08.11.2017  

Razstava Plečnikova Ljubljana in strokovno predavanje na Univerzi v Brasilii

Brasilia, 8. november 2017 – Potem ko si je razstavo Plečnikova Ljubljana v palači Buriti v Brasilii ogledalo okrog 4000 obiskovalcev, se je razstava te dni preselila na Fakulteto za arhitekturo in urbanizem na Univerzi v Brasilii. Odprtja razstave so se  v ponedeljek udeležili študentje in profesorji arhitekture in urbanizma, arhitekti, urbanisti, diplomati in druga zainteresirana javnost

Kot je povedal slovenski veleposlanik Alain Brian Bergant, lahko med slovensko in brazilsko prestolnico, pa čeprav sta si zelo različni, najdemo nekaj vzporednic. "Vsaka ima svojega arhitekta, ki je dal pomemben pečat svojemu mestu. Kot je Plečnik zaznamoval Ljubljano, je Oscar Niemeyer zaznamoval Brasilio, ki je bila povsem na novo zgrajena leta 1960," je še povedal veleposlanik in izrazil zadovoljstvo nad vse večjim zanimanjem študentov arhitekture in druge zainteresirane javnosti nad Ljubljano in Slovenijo nasploh.

                                                       

Predsednik Zveze arhitektov in urbanistov Brazilije Haroldo Pinheiro je v pozdravnem govoru dejal, da je razstava Plečnikova Ljubljana v Brasilii izjemnega pomena, saj lahko tako vsi zainteresirani, predvsem arhitekti, dobijo vpogled v drugačne stile arhitekture, ki so se razvijali v Evropi in tako širijo svoja obzorja.

 

Direktor Fakultete za arhitekturo in urbanizem Jose Sanchez je poudaril, da je univerzi v veliko čast, da lahko gosti razstavo najpomembnejšega slovenskega arhitekta, ob tem pa imajo študentje in drugi še odlično priložnost, da ga dodobra spoznajo med strokovnimi predavanji.

 

Razstavo Plečnikova Ljubljana spremlja namreč bogat strokovni program. Veleposlaništvo je včeraj v sodelovanju s slovensko-brazilsko arhitektko mag. Darjo Kos Braga, ki v Braziliji živi že dve desetletji, v okviru t. i. Tedna inovacij Inovatech na univerzi priredilo strokovno predavanje o Plečnikovem življenju in njegovih najpomembnejših delih v Ljubljani, Pragi in Beogradu. Študentje so izrazili zanimanje ne samo za slovensko arhitekturo in možnosti študentske izmenjave v Sloveniji, ampak tudi za učenje slovenskega jezika, ki ga v Brasilii poučuje Mojca Grandovec.

                                                      

Razstava bo na univerzi na ogled do 18. novembra, prihodnje leto pa se bo v organizaciji veleposlaništva predvidoma selila še v Sao Paulo, Recife in druga brazilska mesta.

 

Več fotografij: http://bit.ly/2yHz9TE