Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
21.12.2017  

Obeležitev 25-obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Brazilijo z izmenjavo pisem med ministroma za zunanje zadeve

Brasilia, 21. december 2017 – Republika Slovenija in Federativna republika Brazilija sta na današnji dan pred petindvajsetimi leti, 21. decembra 1992, vzpostavili diplomatske odnose. Brazilija je bila ena izmed prvih držav zunaj Evrope, ki je 24. januarja 1992 priznala Slovenijo kot neodvisno in samostojno državo.

                                                             

 

Veleposlanik Alain Brian Bergant je danes obiskal ministrstvo za zunanje zadeve in se srečal z namestnikom ministra Fernadnom Simasom Magalhăesom, pristojnim za multilateralne zadeve, Evropo in Severno Ameriko, ki mu je ob tej priložnosti izročil pismo ministra Aloysia Nunesa Ferreire, naslovljeno na slovenskega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca.  

Minister Nunes Ferreira je v pismu med drugim zapisal: "Slovenija je po osamosvojitvi prehodila izredno uspešno pot, na kateri je v popolnosti izpolnila svojo evropsko usmeritev in vidno prispevala h graditvi miru ter doseganju razvoja in stabilnosti na regionalni kot tudi na svetovni ravni. Reden dialog in rezultati zadnjih dvostranskih srečanj na visoki ravni so dokaz dobrih odnosov in sorodnosti vrednot naših narodov. Solidna gospodarska in trgovinska menjava predstavlja spodbudo za nadaljnjo krepitev in raznolikost teh odnosov. Trdno sem prepričan, da bosta pred izzivi in priložnostmi, ki jih predstavljajo aktualne mednarodne razmere, Brazilija in Slovenija v prihodnje še tesneje povezani v skupnih prizadevanjih za spodbujanje dialoga in strpnosti. Brazilija, kakor tudi Slovenija, sta se še nedavno soočali s hudo gospodarsko krizo, ki sta jo uspešno, zanesljivo in odločno premostili v korist obeh narodov. Vrnili smo se na pot trajne in stabilne gospodarske rasti ter se skupaj zavezali h krepitvi naših dvostranskih odnosov, pri čemer, Vaša Ekscelenca, lahko računate na vsestransko podporo Brazilije".  

Danes je tudi brazilski veleposlanik v Ljubljani, Renato Mosca de Souza, obiskal ministrstvo za zunanje zadeve in imel pogovor s političnim direktorjem Matejem Marnom, ki mu je ob tej priložnosti predal pismo ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, naslovljeno na brazilskega ministra za zunanje zadeve Aloysia Nunesa Ferreiro.  

Brazilija je v Sloveniji odprla veleposlaništvo maja 2008, prva brazilska veleposlanica s sedežem v Ljubljani je bila Débora Vainer Barenboim. Slovenija pa je v Braziliji odprla veleposlaništvo dve leti kasneje, marca 2010. Prva rezidenčna veleposlanica v Brasilii je bila Milena Šmit.