Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
29.01.2018  

Dnevi slovenskega filma v São Paulu

Brasília / São Paulo, 30. januar -  Veleposlaništvo Republike Slovenije v sodelovanju s kinoteko Cinemateca Brasileira med 8. in 18. februarjem v Sao Paulu prireja Dneve slovenskega filma. Na sporedu bo 7 celovečercev: Gremo mi po svoje, Panika, Šiška Delux, Srečen za umret, Razredni sovražnik, Circus Fantasticus in Izlet.

Dneve slovenskega filma bosta v kinoteki Cinemateca Brasileira, ki v São Paulu velja za priljubljeno zbirališče ljubiteljev filmske umetnosti, v četrtek,  8. februarja ob 19. uri otvorila častni konzul Republike Slovenije Octavio Lima in strokovna sodelavka za gospodarsko in kulturno področje na Veleposlaništvu RS Mojca Grandovec. Kot prvi bo na sporedu celovečerec Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje, ki velja za enega od najuspešnejših slovenskih filmov in si ga je ogledalo več kot deset odstotkov Slovencev.

Filmi bodo prikazani v slovenščini s portugalskimi podnapisi. Dnevi slovenskega filma je skupni projekt Slovenskega filmskega centra, Ministrstva za kulturo RS, Ministrstva za zunanje zadeve, Veleposlaništva RS v Brasilii in kinoteke Cinemateca Brasileira.

Več informacij:
Embaixada da República da Eslovênia
Mojca Grandovec
(61) 33651445 | vbi(at)gov.si
http://brasilia.embassy.si | https://www.facebook.com/eslovenianobrasil

Naslov kinoteke:
Cinemateca Brasileira
Largo Senador Raul Cardoso, 207
Próximo ao Metrô Vila Mariana
Outras informações: (11) 3512-6111
www.cinemateca.gov.br

PROGRAM
Četrtek, 8. februar
20h: Gremo mi po svoje

Petek, 9. februar
19h Panika
21h Šiška Deluxe

Sobota, 10. februar
19h Srečen za umret
21h Izlet

Nedelja, 11. februar
18h Circus Fantasticus
20h Razredni sovražnik

Četrtek, 15. februar
20h Šiška Deluxe

Petek, 16. februar
19h Srečen za umret
21h Razredni sovražnik

Sobota, 17. februar
19h Gremo mi po svoje
21h Circus Fantasticus

Nedelja, 18. februar
18h Izlet
20h Panika

Vsebina

Gremo mi po svoje
2010, 97 min
Režija: Miha Hočevar
Igrajo: Jurij Zrnec, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Jana Zupančič.

Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Soči. Starešina preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok in s tem povzroča številne komične zaplete. Mnogi zabavni in čustveni zapleti med zanimivimi otroškimi in odraslimi liki se odvijejo na osupljivo lepih lokacijah triglavskega narodnega parka in stkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje

Circus Fantasticus
Režija: Janez Burger
Igrajo: Leon Lucev, René Bazinet, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov.

Slovenija, Irska, Finska, Švica, 2010, 74 min
Igrajo: Leon Lucev, René Bazinet, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov.

Moški ostane sam z otrokoma v napol porušeni hiši sredi osamljene planjave. Ženo mu je ravnokar ubila granata v vojaškem spopadu. Moški pričakuje nov napad. Namesto tega se pri hiši ustavi potujoča karavana cirkusa Fantasticus. S sabo pripeljejo umirajočega šefa cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi nekaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej? Je spoznanje, da smrt ne obstaja, mogoče?
Razredni sovražnik
2014, 112 min
Režija: Rok Biček
Igrajo: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc

Film je postavljen eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.
Izlet
2011, 85 min
Režija: Nejc Gazvoda
Igrajo: Luka Cimprič, Jure Henigman, Nina Rakovec.

Trije prijatelji se skupaj odpravijo na potovanje. Med potovanjem se marsikaj zgodi in razkrivejo mnoge skrivnosti

ŠiškaDeluxe
2015, 108min 
Režija: Jan Cvitkovič
Igrajo: Žiga Fördransberg, Marko Miladinović, David Furlan, Jana Prepeluh, Marjuta Slamič, Aleksander Rusić, Marijana Brecelj, Petre Arsovski

Trije prijatelji iz otrošta, z dokaj nestabilno finančno situacijo, se odločijo, da bodo odprli picerijo. V iskanju sreče in stabilnosti se na novi podtejtniški poti soočajo z raznimi grenko-sladkimi izzivi.

Panika 
2013, 103 min
Režija: Barbara Zemljič
Igrajo: Janja Majzelj, Grega Zorc, Vladimir Vlaškalič, Pia Zemljič.

Komična melodrama, posneta po priljubljenem romanu Dese Muck, prikazuje življenje 40-letne medicinske sestre Vere, ki v življenju nikakor ne more več najti pravih radosti. Ob zdolgočasenem možu Rudiju je že davno pozabila na ljubezen, dokler je iz duševne monotonije ne predramijo čari prijateljičinega partnerja Mitje. V navdušenju nad ljubezensko avanturo ne opazi, kako se ustaljeni svet okrog nje spreminja v čustveni kaos, ki ji življenje naposled obrne na glavo.
Srečen za umret
2013,103 min
Režija: Matevž Luzar
Igrajo: Evgen Car, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalič.

Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec. Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast za življenjem in končno začne živeti.