Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
08.02.2018  

Literarno-dobrodelni dogodek z branjem Prešernove poezije v 18 jezikih na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Brasilii

Brasilia, 8. februar 2018 – Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo na veleposlaništvu pripravili literarno-dobrodelni dogodek, na katerem je bilo mogoče prvič v Brasilii slišati Prešernovo poezijo v osemnajstih jezikih. Kulturni dogodek je združil Slovence v brazilski prestolnici, naše brazilske prijatelje, kulturnike in predstavnike mednarodne skupnosti ter medijev. Veleposlaniki iz držav članic Evropske unije, Delegacije EU, držav kandidatk in drugih prijateljskih držav ali njihovi namestniki so brali Zdravljico v bolgarščini, češčini, hrvaščini, slovaščini, makedonščini, poljščini, srbščini, ukrajinščini, francoščini, romunščini, italijanščini, portugalščini, španščini, angleščini, nemščini, finščini in madžarščini.  

  

Dogodek, na katerem smo med drugim postregli s suhimi figami ter predstavili življenje in delo največjega slovenskega pesnika, je imel tudi dobrodelni namen. Naše goste smo ob povabilu pozvali, da prinesejo vsaj eno rabljeno ali novo knjigo, ki jih bomo konec februarja podarili Domu za ostale Maria Madalena iz predmestne občine Nucléo Bandeirante. Včeraj smo zbrali že petinsedemdeset knjig, z akcijo zbiranja knjig pa bomo nadaljevali do konca meseca.  

   

Prešernove poezije na predvečer slovenskega kulturnega praznika predstavljajo uvod v kulturno-literarne projekte veleposlaništva v letošnjem Cankarjevem letu, med katerimi nameravamo v portugalščino prevesti dela pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja. 

Kot poseben gost na literarnem večeru je nastopil tudi brazilski pesnik Joel Cavalcante, ki je predstavil nekaj odlomkov svojih najpomembnejših del. 

        

 

                                  

 

    

 

 

Danes, na dan slovenskega kulturnega praznika, se v Săo Paulu začenjajo dnevi slovenskega filma, ki bodo ponudili sedem celovečercev. Gre za skupni projekt Slovenskega filmskega centra, slovenskega ministrstva za kulturo in ministrstva za zunanje zadeve , veleposlaništva v Brasilii in kinoteke Cinemateca Brasileira v Săo Paulu. Kot prvi bo na sporedu celovečerec Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih filmov vseh časov in si ga je ogledalo več kot deset odstotkov Slovencev. Prikazani bodo še filmi Panika Barbare Zemljič, Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča, Srečen za umret Matevža Luzarja, Razredni sovražnik Roka Bička, Circus Fantasticus Janeza Burgerja in Izlet Nejca Gazvode. Veleposlaništvo bo danes zvečer v kinoteki Cinemateca Brasileira ob otvoritvi dnevov slovenskega filma priredilo tudi sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku. Zbrane bosta nagovorila častni konzul v Săo Paulu Octávio Tavares de Oliva Filho in sodelavka veleposlaništva pristojna za kulturo in gospodarstvo Mojca Grandovec.