Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
07.03.2018  

Slavnostna seja ob mednarodnem dnevu žena v Nacionalnem kongresu Brazilije

Brasilia, 7. marec 2018 – Na povabilo predsednika Nacionalnega kongresa Brazilije, senatorja Eunícia Oliveire, se je veleposlanik Alain Brian Bergant danes udeležil slavnostne seje ob mednarodnem dnevu žena, ki ga praznujemo jutri, 8. marca. Ob tej priložnosti so bile zaslužnim osebam podeljene diplome Berthe Lutz.

Bertha Maria Júlia Lutz (1894-1976) je bila brazilska zoologinja, političarka, poslanka in diplomatka, ki je je bila vodilna oseba Panameriškem feminističnem gibanju in gibanju za človekove pravice. Leta 2001 so v zveznem senatu začeli podeljevati diplome in nagrade Berthe Lutz zaslužnim osebam, ki so se zavzemale in vidno prispevale k zaščiti pravic žensk ter vprašanjem o enakosti med spoloma v Braziliji. Letošnje, že sedemnajste diplome, je prejelo šestindvajset aktualnih in nekdanjih senatork in poslank Nacionalnega kongresa Brazilije.  

Jutri, 8. marca 2018 bo potekala še ena slavnostna seja, ki jo ob mednarodnem dnevu žena s podelitvijo priznanj Miętte Santiago gosti predsednik poslanske zbornice Rodrigo Maia.

Maria Ernestina Carneiro Santiago de Souza (Miętta Santiago, 1903-1995) je bila pisateljica, pesnica, odvetnica in feministka, ki se je borila za pravice žensk. Bila je ena od prvih žensk v Braziliji, ki je v celoti uveljavila svoje politične pravice. S Celino Guimarăes Viana je bila Miętta Santiago pionirka v boju za volilno pravico žensk v Braziliji.