Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
09.03.2018  

Obisk in donacija knjig domu za ostarele Lar dos Velhinhos Maria Madalena v Nucleo Bandeirante

Brasilia, 9. marec 2018 -  Veleposlanik Alain Brian Bergant in Tanja Maslać sta danes obiskala Dom za ostarele Lar dos Velhinhos Maria Madalena v Nucleo Bandeirante in domu podarila 150 knjig, ki jih je veleposlaništvo zbralo v času februarske dobrodelne akcije.

 

Z zbiranjem knjig smo pričeli 7. februarja, ko smo na veleposlaništvu v okviru slovenskega kulturnega praznika priredili literarno-dobrodelni večer in goste povabili, da s seboj prinesejo rabljene ali nove knjige. Že isti večer smo uspeli zbrati več kot sedemdeset knjig in se zaradi odličnega odziva ljudi na našo dobrodelna pobudo, o kateri so obširno pisali tudi tukajšnji mediji odločili, da z zbiranjem knjig nadaljujemo do konca februarja. Zbrali smo 150 knjig najrazličnejših žanrov, tako dela svetovnih klasikov kot sodobnejših avtorjev med drugim tudi v portugalščino preveden roman Posmehljivo poželenje slovenskega pisatelja Draga Jančarja in knjigo o Zgodovini Slovenije.

  

Direktor socialno-andragoških aktivnosti v domu Thiago Menezes s sodelavcema Michelle in Antoniom so bili nad donacijo knjig navdušeni in izpostavili, da smo edino veleposlaništvo v Brasilii s tovrstno dobrodelno pobudo. Dom za ostarele je sicer enkrat že sodeloval s turškim veleposlaništvom in njihovo razvojno agencijo TIKA, ki je financirala nakup  pohištva v domu.

 

Dom za ostarele Lar dos Velhinhos Maria Madalena je javna neprofitna institucija, ki pod svoje okrilje sprejme do 100 starostnikov in deluje od leta 1980. Poleg javnih sredstev, ki zagotavljajo obstoj doma, so odvisni tudi od zunanje pomoči in donacij (hrana, zdravila, oprema). Dodatna  sredstva si priskrbijo tudi s prodajo ročnih izdelkov starostnikov na sejmih in bazarjih, ki jih prirejajo ali se jih udeležujejo. Dom se nahaja na obrobju Brasilie, v satelitskem mestu Nucelo Bandeirante, kjer se sredi  urejenih zelenih površin nahajajo bivalni prostori za starostnike, skupni prostori, velika jedilnica, kino dvorana itd. Posebnost doma je, da na isti površini v stavbi poleg deluje tudi javni vrtec, ki sprejme otroke od 4. meseca do 4. leta starosti. Sobivanje in vsakodnevno srečevanje starostnikov in otrok prinaša številne pozitivne učinke za vse.

 

Sogovornikom smo predali tudi turistično gradivo o Sloveniji in se pogovarjali o prihodnjih projektih in sodelovanju. Tako smo določili, da bomo 18. maja tudi s starostniki v Domu obeležili prvi svetovni dan čebel s pripravo tradicionalnega slovenskega medenega zajtrka. Ob priložnosti jim bomo predstavili kulinarične posebnosti Slovenije, skupaj bomo pripravili in spekli jabolčni štrudelj. V načrtu sta še predstavitev slovenskega filma in obisk starostnikov na veleposlaništvu.