Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
05.04.2018  

IV. Evropsko-Južnoameriški regionalni varnostni simpozij v Brasilii

Brasilia, 5. april 2018 – Veleposlanik Alain Brian Bergant se je včeraj na sedežu Vojaškega poveljstva Planalto udeležil otvoritve IV. Evropsko-Južnoameriškega regionalnega varnostnega simpozija, ki ga soorganizirajo Veleposlaništvo Kraljevine Belgije, Veleposlaništvo Francoske republike in Delegacija EU ter brazilsko ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo, s podporo Belgijskega kraljevega inštituta za mednarodne odnose (EGMONT), Fundacije Konrad Adenauer, Brazilske fundacije za javno diplomacijo, mednarodne odnose in zunanjo politiko Alexandre Gusmão (FUNAG), Inštituta za raziskave mednarodnih odnosov (IPRI), Brazilskega centra za mednarodne odnose (CEBRI) in Brazilskega inštituta za obrambne študije (IBED).  

 

Pozdravne govore na otvoritvenem delu simpozija so imeli admiral Brazilske mornarice Leonardo Puntel, direktor Sektorja za varnostne in obrambne zadeve na ministrstvu za zunanje zadeve Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, koordinator za mednarodne zadeve na Fundaciji Konrad Adenauer v Braziliji Diogo Winnikes, vodja Delegacije EU veleposlanik João Gomes Cravinho ter doajen Afriške unije, veleposlanik Zimbabveja Thomas Sukutai Bvuma. Glavni govornik je bil minister in vodja Kabineta za institucionalno varnost v uradu predsednika republike Sergio Westphalen Etchegoyen. 

 

Popoldne so potekale tri panelne razprave: 1.) Obrambne in varnostne politike, 2.) Afrika, Evropa in Južna Amerika: izmenjava mnenj o obrambi in varnosti in 3.) Boj proti trgovini z drogami in povezana mednarodna kazniva dejanja.  

 

Simpozija so se udeležili visoki predstavniki Brazilske vojske, ministrstva za obrambo in ministrstva za zunanje zadeve, obramboslovci, profesorji in študenti ter predstavniki diplomatskega zbora in obrambni atašeji. V nastopih panelistov se je ponovno potrdilo strateško partnerstvo na obrambnem in varnostnem področju med EU in Brazilijo ter širšo regijo Južne Amerike in Afrike. Predstavljene so bile številne dobre prakse, projekti, pristopi in ideje kako okrepiti sodelovanje na področju skupnega boja proti terorizmu, obrambe in varnosti, izmenjav varnostnoobveščevalnih podatkov, policijskega sodelovanja ter boja proti drogami, korupciji in pranju denarja.