Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
12.09.2018  

67. redno zasedanje Mednarodne komisije o kitolovu v brazilskem Florianopolisu

Brasilia, 12. september 2018 – V Florianopolisu zvezni državi Santa Catarina od 4. do 14. septembra poteka 67. redno zasedanje Mednarodne komisije o kitolov (IWC) v okviru Mednarodne konvencije o ureditvi kitolova. Slovensko delegacijo vodi predstavnik Slovenije pri IWC Andrej Bibič z ministrstva za okolje in prostor, ki je tudi podpredsednik IWC, člana delegacije sta vodja Službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve na ministrstvu za okolje in prostor Katja Piškur in veleposlanik Alain Brian Bergant, ki se je udeležil otvoritvenega dela zasedanja.  

                                       

Slovenija bo predvidoma na koncu zasedanja prevzela dvoletno predsedovanje Mednarodni komisiji o kitolov ter izrazila pripravljenost, da čez dve leti, v terminu med 23. septembrom in 2. oktobrom 2020 v Portorožu gosti 68. redno zasedanje Mednarodne komisije o kitolovu, če nobena druga država ne bo ponudila gostitve omenjenega zasedanja.

                                          
Naj spomnimo, da čeprav temeljni namen konvencije ni prepoved kitolova, temveč njegova ureditev, je Mednarodna komisija za kitolov leta 1982 sprejela moratorij, s katerim je ustavila komercialni kitolov. Dejstvo je, da so nekatere vrste kitov, zaradi neurejenega komercialnega lova v preteklosti, pripeljali na rob izumrtja. Države pogodbenice konvencije se tako delijo na tiste, ki se zavzemajo za popolno prepoved kitolova in na tiste, ki temu nasprotujejo oz. si želijo odpravo moratorija. Od zadnjega rednega zasedanja v Portorožu oktobra 2016 sta se konvenciji pridružili dve novi državi, Sveti Tomaž in Princ ter Liberija, konvencija ima tako danes 89 držav članic