Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
13.09.2018  

Delovni obisk zvezne države Pará

Belém, 13. september 2018 - Med 12. in 15. septembrom v organizaciji Delegacije EU poteka delovni obisk namestnikov veleposlanikov držav članic EU v zvezni državi Pará. Z veleposlaništva se ga udeležuje prvi svetovalec Igor Šef.  

 

Prvi dan obiska so se namestniki srečali z guvernerjem Pará Simăom Jatenom, ki je predstavil zvezno državo in njeno prestolnico Belém, kot glavno vstopno točko v Amazonijo. Osredotočil se je na izzive te amazonske zvezne države in prizadevanja njegove administracije pri zagotavljanju ravnotežja med proizvodnjo in ohranjanjem okolja, ki ga zahteva Amazonija kot naravno bogastvo svetovnega pomena. Sledilo je srečanje z županom Beléma Zenaldom Coutinhom. 

 

 

Drugi dan obiska so se namestniki srečali z vodstvom Federacije industrij Pará, kjer so jim sogovorniki predstavili možnosti za poglobitev sodelovanja na področju gospodarstva, investicij in prenosa tehnologij. Sledilo je srečanje na Zvezni univerzi Pará s predstavitvijo evropske integracije, skupnega trga, institucij EU in njihovega delovanja, strateškega partnerstva in sodelovanja med EU in Brazilijo ter sektorskih dialogov, ki potekajo v okviru partnerstva. 

 

 

Obisk Pará ima poseben poudarek na področju človekovih pravic, ki se bo odvil v mestu Santarém, kjer bo namestnike sprejel župan Nelio Aguilar. Namestniki se bodo v Santarému srečali s predstavniki ministrstva za človekove pravice, ki jih bodo seznanili s programom zaščite braniteljev človekovih pravic. Sledilo bo srečanje z branitelji človekovih pravic v Santarému. Popoldne se bodo namestniki udeležili še predaje opreme v okviru Projekta pomoči politiki urejanja lastništva zemljišč v Amazoniji, ki ga financira EU in poteka v zveznih državah Pará, Amazonas, Mato Grosso in Amapá. Gre za projekt v podporo federalnemu programu Terra Legal, ki ga je Brazilija sprejela leta 2009.