Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
18.06.2019  

Obeležitev dneva državnosti v São Paulu

Brasilia, 18. junij 2019 – V nedeljo, 16. junija 2019, je v organizaciji Zveze Slovencev Brazilije potekala  svečana obeležitev dneva državnosti v São Paulu s sprejemom in tradicionalnim slovenskim kosilom, ki se ga je udeležil veleposlanik Alain Brian Bergant. Uvodni pozdravni govor je imel predsednik Zveze Slovencev Braziliji Martin Črnugelj, nato pa je prisotne nagovoril še veleposlanik Bergant. Sprejema se je udeležilo več kot sto povabljenih.

Veleposlanik Bergant je v govoru izpostavil pomen dneva državnosti, dosedanje aktivnosti in načrte veleposlaništva do konca leta. Pri tem je posebej izrazil veselje in pohvalo za ponovni zagon delovanja in uspešno izvedene poslovne dogodke Slovensko-brazilske gospodarske zbornice SLOBRAZ ter nad aktivnostmi, ki jih izvaja Zveza Slovencev Braziliji. Med drugim je omenil uspešno izveden Teden slovenske kulture v Recifeju s tremi razstavami, izdajo brazilsko slovenske knjige Vlado in predstavitvijo osmih slovenskih filmov ter ustanovitev novega Slovensko-brazilskega kulturnega društva Triglav v Recifeju. Prav tako je spomnil na okroglo mizo ob obeleživi II. Svetovnega dneva čebel na Univerzi v Brasilii ter napovedal, da bo v drugi polovici v Brasilii predvidoma potekalo tretje zasedanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje, ter da načrtujemo ob tej priložnosti v São Paulu organizirati večjo poslovno in znanstveno konferenco ter srečanja slovenskih in brazilskih gospodarstvenikov. Omenil je tudi, da v kratkem načrtujemo otvoritev štirih novih konzulatov, ki jih bodo vodili častni konzuli v Rio de Janeiru, Florialnoplisu ter v Quitu v Ekvadorju in Santa Cruzu de la Sierri v Boliviji.

Prisotne je seznanil, da bo v Brasilii s 1. avgustom 2019 z delom nastopil novi veleposlanik. Ob skorajšnjem zaključku mandata se je ob tej priložnosti vsakemu posebej in vsem skupaj zahvalil za odlično sodelovanje, podporo in pomoč veleposlaništvu ter za njihov neprecenljiv prispevek pri ohranjanju bogastva slovenske identitete, ki je olajšalo njegovo poslanstvo v Braziliji in jo naredilo za nepozabno izkušnjo. 

Ob priložnosti 28-obletnice samostojnosti in neodvisnosti Slovenije je veleposlanik v imenu ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra J. Česnika izročil dve priznanji, in sicer častnemu konzulu v São Paulu Octáviu Tavaresu de Olivi Filhu za izjemno vlogo pri širjenju ugleda slovenske skupnosti v São Paulu oziroma Braziliji ter neprecenljiv prispevek pri krepitvi vezi med Slovenijo in Brazilijo na področju gospodarstva, znanosti in kulture. Drugo priznanje je prejela Aparecida Angélica Zoqua Paulovic Sabadini za požrtvovalno in zvesto sodelovanje v Zvezi Slovencev Brazilije ter za izdajo knjige Življenje in dela Franca Pavloviča, ki predstavlja neprecenljiv prispevek pri ohranjanju slovenske kulture v Braziliji.

Za izredno delo in neprecenljiv prispevek pri ustanavljanju in razvoju ter uspešnem delovanju Zveze Slovencev Brazilije, dvigu prepoznavnosti in ugleda Slovenije ter za veliko prizadevnost pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v Braziliji pa je podelil zahvali veleposlaništva Franziski Brunček in Petru Slavcu.

Tradicionalno slovensko kosilo s kranjsko klobaso, praženim krompirjem, sirovimi njoki, golažem in kislim zeljem sta pripravila kuharska mojstra Valdeir in Klaus Vidirk. Veleposlanik je iz Brasilie prinesel domačo orehovo potico z medom. Brazilski predstavnik ene vodilnih slovenskih vinskih kleti Puklavec Family Wines je imel predstavitev in pokušino kakovostnih slovenskih vin, ki se jih lahko kupi v São Paulu.

                                                      

Veleposlanik Bergant je navzočim na koncu še napovedal, da bo kolega Blaž Slamič 10. julija 2019 na sedežu Konzulata RS v São Paulu imel konzularni dan.

                                              

Dan državnosti bomo prihodnjo soboto s slovensko skupnostjo obeležili še v Rio de Janieru, 24. junija pa z diplomatskim sprejemom in otvoritvijo razstave o slovenski numizmatiki v Narodni banki Brazilije v Brasilii.