Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
24.06.2019  

Obeležitev dneva državnosti v Rio de Janeiru

Brasilia, 24. junija 2019 – Minulo soboto je v organizaciji kandidatke za častno konzulko in veleposlaništva za slovensko skupnost in prijatelje Slovenije v Rio de Janeiru potekala svečana obeležitev dneva državnosti s sprejemom. Uvodni govor je imela kandidatka za častno konzulko Wanda Kranjc Alves, nato pa je prisotne nagovoril še veleposlanik Bergant. Sprejema se je udeležilo okoli štirideset povabljenih. Veleposlaništvo je za sprejem prispevalo slovensko belo in rdeče vino ter domačo orehovo potico.

 

Veleposlanik Bergant je v govoru izpostavil pomen dneva državnosti, dosedanje aktivnosti in načrte veleposlaništva do konca leta. Med kulturnimi dogodki v Rio de Janeiru je omenil, da bo sredi avgusta potekala plesna predstava Chorus, učne delavnice z mladimi plesalci in vrhunsko plesno skupino Alien Express ter fotografska razstava Boruta Bučinela, sredi oktobra pa bo gostoval še Slovenski oktet iz argentinske Mendoze. Posebej je izpostavil, da bomo jeseni letos končno odprli Konzulat RS v Rio de Janeiru in da ga zelo veseli, da bo to delo opravljala Wanda Kranjc Alves. Zahvalil se ji je za organizacijo bogatega sprejema, aktivno delovanje znotraj Zveze Slovencev Brazilije in za njeno vlogo pri povezovanju slovenske skupnosti v Rio de Janeiru.

 

Prisotne je v nadaljevanju seznanil, da bo v Brasilii s 1. avgustom 2019 z delom nastopil novi veleposlanik. Ob skorajšnjem zaključku mandata se je ob tej priložnosti vsakemu posebej in vsem skupaj zahvalil za odlično sodelovanje, podporo in pomoč veleposlaništvu ter za njihov neprecenljiv prispevek pri ohranjanju bogastva slovenske identitete, ki je olajšalo njegovo poslanstvo v Braziliji in jo naredilo za nepozabno izkušnjo. Veleposlanik Bergant je navzočim na koncu še napovedal, da bo kolega Blaž Slamič jeseni letos imel konzularni dan v Rio de Janeriu.

 

Dan državnosti je veleposlaništvo za slovensko skupnost in prijatelje Slovenije že obeležilo v Recifeju, Săo Paulu in Rio de Janeiru. Danes sledi sprejem v Brasilii z otvoritvijo razstave o slovenski numizmatiki v Narodni banki Brazilije, 3. julija 2019 pa še s slovensko skupnostjo v Bogoti.