Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
24.06.2019  

Sprejem ob dnevu državnosti z otovoritvijo razstave o zgodovini slovenske numizmatike v Centralni banki Brazilije

Brasilia, 24. junij 2019 – Danes smo v Brasilii slavnostno obeležlii 28. obletnico državnosti Republike Slovenije. Diplomatski sprejem je potekal v Centralni banki Brazilije, kjer smo v tamkajšnjem Numizmatičnem muzeju odprli razstavo o zgodovini slovenske numizmatike. Razstavo je v koordinaciji z veleposlaništvom pripravil vodja numizmatičnega oddelka Narodnega muzeja Slovenije dr. Andrej Šemrov v sodelovanju s Centralno banko Brazilije, Numizmatičnim muzejem in skupino študentov in profesorjev muzeologije Museotec z Univerze v Brasilii.

Razstava, ki bo na ogled v Numizmatičnem muzeju do 24. avgusta, predstavlja v portugalski kot tudi v angleški različici zgodovino numizmatike Slovenije od prazgodovine do današnjih dni. V šestih vitrinah so na ogled postavljeni redki in vredni predmeti, kovanci, bankovci, medalje in drugi eksponati, ki zajemajo obdobje od paleolitika, Keltov, Rimskega imperija, bizantinskega cesarstva, Lombardov, Ostrogotov, obdobja srednjega veka in dominacije slovenskega ozemlja pod avstrijskim in avstro-ogrskim imperijem, obdobja Ilirskih provinc, obdobja prve svetovne vojne, Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, Kraljevine Jugoslavije, obdobja druge svetovne vojne, obdobja SFRJ do osamosvojitve in razglasitve Republike Slovenije kot samostojne in neodvisne države. Iz novejše zgodovine si bodo obiskovalci lahko podrobno ogledali tolarske bankovce in kovance kot tudi slovenske evrske kovance in bankovce.

Po končani razstavi bo zbirka muzeja Centralne banke Brazilije bogatejša za set slovenskih tolarskih kovancev, ki jih je podaril Narodni muzej Slovenije. Ti so se pridružili slovenskemu spominskemu kovancu za dva evra, ki obeležuje svetovni dan čebel in ga je veleposlanik muzeju podaril pred nekaj meseci, ko so stekli prvi pogovori o izvedbi razstave o slovenski numizmatiki.

Sprejema in odprtja razstave se je udeležilo okoli 200 ljudi, predstavniki zvezne oblasti, senatorji in poslanci, predstavniki vlade zveznega okrožja Brasilie, diplomatski zbor, kulturniki, akademiki, gospodarstveniki, znanstveniki, novinarji, slovenska skupnost, študentje in ostala splošna javnost. Razstava je požela ogromno zanimanja kot tudi čestitk za domiselno in kreativno zamisel obeleženja dneva državnosti.

Pozdravni govor je imel veleposlanik Alain Brian Bergant, v katerem je izpostavil pomen dneva državnosti, na katerega je slovenski narod čakal stoletja in ob priložnosti čestital Slovenkam in Slovencem. Ob skorajšnjem zaključku mandata se je ob tej priložnosti zahvalil predstavnikom ministrstva za zunanje zadeve, vladnim predstavnikom kot tudi vsem drugim brazilskim partnerjem in kolegom v diplomatskem zboru za odlično sodelovanje, podporo in pomoč, ki so jo izkazali v raznolikih projektih, ki jih je veleposlaništvo izvedlo v minulih letih njegovega mandata. Poleg veleposlanika je navzoče pozdravil še direktor za mednarodno sodelovanje numizmatičnega oddelka Centralne banke Brazilije Mauricio Moura, ki je pohvalil tovrstno sodelovanje centralne banke z veleposlaništvom in se obenem v imenu muzeja zahvalil za prejeto darilo.

Poleg razstave je navzoče navdušilo tudi tradicionalno slovensko kosilo, golaž s polento in sladico  orehovo potico in vaniljev sladoled s prelivom iz bučnega olja in z bučnimi semeni.