Veleposlaništvo RS Brasilia /Novice /
11.07.2019  

Poslovilno kosilo ob zaključku mandata veleposlanika na ministrstvu za zunanje zadeve Brazilije

Brasilia, 11. julij 2019 – Včeraj je v prostorih Ministrstva za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije, v Salonu Bahia, državni podsekretar za Bližnji vzhod, Evropo in Afriko, veleposlanik Kenneth Félix Haczynski da Nóbrega, gostil poslovilno kosilo ob skorajšnjem zaključku mandata veleposlanika Alaina Briana Berganta. Z brazilske strani so bili prisotni vodja Sektorja za Evropo Carlos Luís Dantas Coutinho Perez, vodja Oddelka Evropa II. Leandro Zenni Estevăo, vodja Sektorja za promocijo tehnologij Achilles Emilio Zaluar Neto, vodja Sekretariata za nacionalno suverenost in državljanstva Fabio Mendez Marzano in namestnica vodje Sekretariata za mednarodne zadeve na Zveznem okrožju Brasilie Renata Zuquim. S strani diplomatskega zbora pa so se vabilu odzvali nekateri veleposlaniki sosednjih držav Slovenije, držav EU in Zahodnega Balkana. 


 

Državni podsekretar Haczynski da Nóbrega je izpostavil dobre in prijateljske dvostranske odnose med Brazilijo in Slovenijo, ki se še posebej odražajo na področju krepitve gospodarskega sodelovanja in povečanja blagovne menjave po letu 2015 za več kot trideset odstotkov. Poudaril je tudi tesno sodelovanje med državama v okviru Organizacije združenih narodov in drugih multilateralnih organizacijah ter podpori kandidaturam.


Veleposlanik Bergant je v svojem govoru povzel aktivnosti veleposlaništva v zadnjih treh letih in devetih mesecih ter dvostransko sodelovanje med državama na političnem, gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju. Zahvalil se je vsem prisotnim za odlično sodelovanje, še posebej kolegom iz direktorata, sektorja in oddelka za Evropo in gospodarsko in znanstveno sodelovanje na ministrstvu za zunanje zadeve ter dodal, da je velika čast in privilegij biti veleposlanik Slovenije v Braziliji.


Zaključil je z besedami Oscarja Niemeyerja, znanega brazilskega arhitekta, ki je oblikoval novo modernistično brazilsko prestolnico: "Arhitektura je moje delo in vse življenje sem preživel za risalno ploščo, vendar je življenje pomembnejše od arhitekture. Pomembno je izboljšati ljudi. Moja arhitektura je lahko razumljiva. Da se jo uživati. Upam, da jo je tudi težko pozabiti". Dodal je, da se bo z veseljem vračal nazaj v Brasilio in Brazilijo. Kako bi lahko bilo sicer drugače? Ta velika država je spremenila njegovo življenje, za vedno in na boljše.