Veleposlaništvo RS Brasilia /Dvostranski odnosi /

Dvostranski odnosi

Slovenija in Brazilija imata prijateljske in partnerske dvostranske odnose, ki se vztrajno krepijo in poglabljajo. Pomemben napredek v dvostranskih odnosih je predstavljalo odprtje Veleposlaništva Brazilije v Ljubljani leta 2008 in odprtje Veleposlaništva Republike Slovenije v Brasilii leta 2010. Brazilija je Slovenijo priznala 24. 1. 1992 kot ena izmed prvih latinskoameriških držav. Diplomatski odnosi med državama so bili vzpostavljeni 21. 12. 1992.

Zelo dobri dvostranski odnosi se zrcalijo tudi na multilateralnem področju, kjer državi delita mnoge podobne poglede in stališča. Politični stiki in odnosi med državama so kontinuirani in potekajo v okviru dvostranskih političnih konzultacij in medsebojnih dvostranskih obiskov.

Marca 2015 je Brazilijo obiskal podpredsednik vlade in zunanji minister Slovenije Karel Erjavec. Obisk v  je bil izrazito gospodarske narave. Minister se je udeležil poslovnega foruma na Federaciji industrij zvezne države Sao Paulo ki je bil organiziran ob obisku delegacije Združenja za informatiko in telekomunikacije. Na njem je bil sorodnim brazilskim panožnim združenjem in najpomembnejšim podjetjem iz področja hitro rastoče brazilske IT tehnologije uspešno predstavljen slovenski sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki prav tako velja za enega najbolj živahnih in izvozno usmerjenih sektorjev slovenskega gospodarstva. Med obiskom je bila v Sao Paulu ustanovljena tudi Slovensko-brazilska gospodarska zbornica. Ta danes predstavlja enega izmed pomembnejših elementov pri nudenju podpore slovenskim podjetjem za krepitev gospodarskega sodelovanja z Brazilijo – sicer ene izmed prioritet delovanja slovenske diplomacije v Braziliji.

Na fotografiji: Zunanja ministra Slovenije in Brazilije, Karl Erjavec in Mauro Vieira, marec 2015

Z namenom krepitve dvostranskih odnosov veleposlaništvo tudi krepi mrežo častnih konzulov v Braziliji. Trenutno v Braziliji delujejo trije Konzulati RS, in sicer v Sao Paulu, Rio de Janeiru in Recifeju. Potekajo tudi aktivnosti za odprtje konzulatov v nekaterih drugih brazilskih mestih.

Osrednjo os poleg gospodarskega sodelovanja predstavlja tudi znanstveno-tehnološko sodelovanje in sodelovanje na področju kulture. Prav na področju kulture smo ponosni in hvaležni, da je leta 2015 Fundacija Alexandre Gusmão (FUNAG) izdala v portugalskem jeziku obsežno knjigo o zgodovini Slovenije. Gre za neprecenljiv trajnostni prispevek pri zbliževanju obeh držav in krepitvi prepoznavnosti Slovenije v Braziliji in obratno.

Visoki obiski med državama:

Oktober 2016 - Obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca v Sao Paulu.

Avgust 2016 - Udeležba ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič na odprtju Olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Marec 2015 – Uradni obisk Podpredsednika Vlade RS in Ministra za zunanje zadeve RS Karla Erjavca v Braziliji

Junij 2012 – Obisk podpredsednika Vlade RS in Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS mag. Radovan Žerjav v Zvezni državi Sao Paulo.

Junij 2012 – Udeležba Ministra za kmetijstvo in okolje RS Franca Bogoviča na Konferenci ZN o trajnostnem razvoju Rio+20 v Riu de Janeiru. Oktober 2011 – Udeležba Ministra za zdravje RS dr. Dorijana Marušiča na Svetovni konferenci o socialnih determinantah zdravja v Riu de Janeiru.

Julij 2011 – Obisk Ministrice za obrambo RS dr. Ljubice Jelušič ob V. vojaških svetovnih igrah v Riu de Janeiru.

April 2010 – Obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša pri slovenski skupnosti v São Paulu.

Avgust 2010 – Udeležba generalnega sekretarja brazilskega Ministrstva za zunanje zadeve Antonia Patriote na Strateškem forumu Bled

Oktober 2009 – Obisk brazilskega obrambnega ministra Nelsona Jobima v Sloveniji.

Junij 2008 – Obisk brazilskega ministra za zunanje zadeve Celsa Amorima v Sloveniji. 

Maj 2008 – Obisk Ministra za gospodarstvo RS mag. Andreja Vizjaka v Braziliji

April 2008 – Uradni obisk Predsednika RS dr. Danila Türka v Braziliji