Veleposlaništvo RS Brasilia /Gospodarsko sodelovanje /

Gospodarsko sodelovanje

Brazilsko gospodarstvo je eno največjih na svetu in največje v Južni Ameriki, z visoko razvito industrijo, kmetijstvom, rudarstvom in storitvenim sektorjem ter vedno večjo prisotnostjo na mednarodnih trgih. V zadnjem desetletju je Brazilija uspela izboljšati makroekonomsko stabilnost, povečati mednarodne rezerve in devizno likvidnost ter zmanjšati zunanji dolg.

 

Veliko domače tržišče in povečana kupna moč potrošnikov ter visoke obrestne mere privabljajo v Brazilijo številne tuje investicije, pri čemer je velik dotok kapitala iz tujine prispeval k rasti tečaja reala ter posledično zmanjšal konkurenčnost brazilskega gospodarstva.

Brazilija je za Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica med državami Latinske Amerike, sledi ji Mehika, ki pa dosega manj kot polovico blagovne menjave v primerjavi z Brazilijo. Več kot dve tretjini blagovne menjave predstavlja slovenski uvoz, ki je v zadnjih petih letih v povprečju znašal 73% celotne trgovine med državama. V strukturi brazilskega izvoza v Slovenijo prevladujejo ostanki in odpadki živilske industrije, celuloza, kava ter kavčuk. Iz Slovenije uvaža predvsem električne stroje in dele, aparate za snemanje ali reprodukcijo slike in zvoka ter farmacevtske izdelke.

Več informacij o brazilskem poslovnem in naložbenem okolju najdete tukaj.