Veleposlaništvo RS Brasilia /O Veleposlaništvu /

O VELEPOSLANIŠTVU

Dobrodošli na spletnih straneh Veleposlaništva Slovenije v Brasilii, na katerih lahko najdete izbor nekaterih naših aktivnosti, zlasti pomembnih za dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo.

Spletna stran ponuja kratke informacije o političnem, ekonomskem in kulturnem sodelovanju ter sodelovanju na področju znanosti, tehnologije in inovacij med državama. Prav tako so dosegljive  konzularne in vizumske informacije ter najpomembnejše spletne povezave. 

 

Na fotografiji: Veleposlanik Gorazd Renčelj ob predaji poverilnih pisem brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru 3.10.2019

Slovenija je zaradi vse večje vloge Brazilije v mednarodni skupnosti, kakor tudi zaradi priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja, veleposlaništvo v Braziliji odprla 23. marca 2010. Veleposlaništvo od avgusta 2019 vodi Gorazd Renčelj, tretji rezidenčni veleposlanik Slovenije v Braziliji. Prva rezidenčna veleposlanica Slovenije je bila Milena Šmit (oktober 2010 - september 2015), drugi rezidenčni veleposlanik pa je bil Alain Brian Bergant (november 2015 - julij 2019). Pred odprtjem  slovenskega veleposlaništva so bili slovenski veleposlaniki v Braziliji akreditirani nerezidenčno, na zadnje iz Buenos Airesa.

Na območju Brazilije  delujejo trije slovenski konzulati, ki jih vodijo častni konzuli: v Săo Paulu (zvezna država Săo Paulo), Rio de Janeiro (zvezna država Rio de Janeiro) in Recifeju (zvezna država Pernambuco).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Brasilii je poleg Brazilije pristojno tudi za Bolivijo, Ekvador, Kolumbijo in Venezuelo.