Veleposlaništvo RS Brasilia /Napovednik /
06.09.2017  

Obeležitev 25 let diplomatskih odnosov in razstava Plečnikova Ljubljana v Brasilii

Brasilia, 6. september – Veleposlaništvo RS v Brasilii bo v četrtek, 28. septembra ob 19. uri, v palači Buriti v Brasilii priredilo diplomatski sprejem ob obeležitvi 25. Obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Brazilijo. Ob tem bo potekala tudi otvoritev razstave Plečnikova Ljubljana, ki jo je veleposlaništvo pripravilo v sodelovanju z Muzejom za arhitekturo in ministrstvom za kulturo. Razstava bo v palači Buriti na ogled vse do 13. oktobra, med 1. in 18. novembrom pa bodo Plečnikova najboljša dela prestavljena še na Univerzi v Brasilii.

 

V sodelovanju z Zvezo arhitektov in urbanistov Brazilije, Inštitutom za arhitekturo v Brasilii in različnimi univerzami bo razstavo zaznamoval bogat spremljevalni program. Slovensko-brazilska arhitektka mag. Darja Kos Braga bo tako v ponedeljek, 11. septembra ob 11.30 uri pripravila predavanje o Plečniku na Fakulteti za arhitekturo na Katoliški univerzi v Brasilii, v torek, 19. septembra ob 10. uri pa bo sledilo predavanje na univerzi UNICEUB, prav tako v Brasilii.

 

Razstava Plečnikova Ljubljana, ki je bila v okviru Plečnikovega leta – letos beležimo 145 let od njegovega rojstva in 60 od njegove smrti - predstavljena že v drugih prestolnicah, obsega 20 panelov, na katerih so s slikovnim in tekstovnim materialom podrobno predstavljena Plečnikova najpomembnejša dela v Ljubljani, kot na primer Tromostovje, NUK, mestna tržnica, park Zvezda, Trnovo in še več. Predvideno je, da se bo razstava v začetku prihodnjega leta selila še v druga brazilska mesta –Sao Paulo, Rio de Janeiro in Recife.