Veleposlaništvo RS Brasilia /Napovednik /
20.06.2016  

Ob 25. obletnici državnosti RS mnoge aktivnosti tudi v Braziliji

Brasilia, 20. junij – Veleposlaništvo RS v Brasilii bo jutri zvečer v razstavnih prostorih zakonodajne skupščine v Brasilii prvič organiziralo sprejem ob dnevu državnosti, na katerem bo Pošta Brazilije (Correios) v okviru serije "diplomatski odnosi" izdala komplet spominskih znamk z motivom slovenskega lipicanca in brazilskega avtohtonega konja mangalarga marchador. Pošta Brazilije bo tako ob 25. obletnici slovenske neodvisnosti izdala 600.000 izvodov znamk, ki bodo dostopne v poštnih uradih v večjih mestih po vsej Braziliji. Vrednost znamke je 3,55 BRL, kar zadostuje, da je pismo ali razglednica z navadno pošto poslana v Slovenijo oz. katerokoli drugo evropsko državo.

Zakonodajna skupščina bo tudi prizorišče odprtja razstave 40 fotografij "Čutim Slovenijo. Čutim 25", kjer se z najlepšimi motivi iz Slovenije predstavljajo slovenski fotografi. Razstava bo na ogled vse do konca meseca julija.

Veleposlaništvo ob dnevu državnosti v sodelovanju z Zvezo Slovencev v Braziliji pripravlja tudi praznovanja v Sao Paulu in Rio de Janeiru, poleg tega pa v jubilejnem letu organizira še druge zanimive aktivnosti, kot je, na primer, festival sodobnega slovenskega filma, ki se bo v brazilski prestolnici odvijal v jeseni.

Veleposlaništvo v Braziliji je bilo odprto leta 2010, poleg Brazilije pa nerezidenčno  pokriva še Kolumbijo, Venezuelo, Ekvador in Bolivijo.