Veleposlaništvo RS Brasilia /Napovednik /
14.10.2016  

7 slovenskih filmov v brazilski prestolnici

Brasilia, 14. oktober - Od 24. do 30. oktobra bodo v brazilski prestolnici v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Brasilii,  Ministrstvom RS za kulturo, Slovenskim filmskim centrom in kinoteko Cine Brasilia potekali Dnevi slovenskega filma, s katerimi se  nadaljuje niz predstavitev domače aktualne produkcije po svetu. Ljubitelji filmske umetnosti si bodo lahko ogledali celovečerce Gremo mi po svoje, Panika, Šiška Deluxe, Čefurji Raus, Razredni sovražnik, Circus fantasticus in Izlet. Filmi bodo prikazani v slovenščini s portugalskimi  podnapisi.

Dneve slovenskega filma bo v kinoteki Cine Brasilia, ki velja za priljubljeno zbirališče ljubiteljev filmske umetnosti,  v ponedeljek ob 19. uri odprl po številu gledalcev najuspešnejši slovenski film  Gremo mi po svoje. Na slavnostnem dogodku bo tudi režiser in scenarist Miha Hočevar, ki v času Dnevov slovenskega filma na Univerzi v Brasilii pripravlja dve delavnici za ljubitelje filmske umetnosti in študente.

Prva bo na vrsti v torek, 25. oktobra, t.i. zajtrk z režiserjem in scenaristom,  ko bo  pripravil  interaktivno predavanje o slovenski/jugoslovanski kinematografiji, o svojem ustvarjanju ter slovenskem filmu Houston, imamo problem, ki je bil nominiran za oskarja. Prikazani bodo tudi odlomki iz njegovih filmov, o katerih bo potem sledila razprava.

Drugi dogodek bo na sporedu v četrtek, 27. oktobra, ko bo za študente filmografije pripravil delavnico o scenaristiki. Na prvem dogodku se pričakuje okrog 120 ljudi, na drugem, ki bo bolj ekskluziven in namenjen bolj specifični populaciji, pa 20.

Dnevi slovenskega filma je projekt Slovenskega filmskega centra, ki je lani s predstavitvami domače produkcije v tujini, obeležil dvajsetletnico svojega delovanja, letos pa z izbranimi
slovenskimi ambasadami po svetu obeležuje 25-letnico Slovenije. Izbrani cikel slovenskih celovečercev in dokumentarcev se je lani decembra premierno odvrtel v artkinu na Reki. Podobne predstavitve filmov pa bodo v naslednjih mesecih tudi v Beogradu, Berlinu, Strasbourgu in Brasilii.